Tampereella saa saunoa kello 22:een asti

Talviuintiharrastus on järjestetty hienosti Lempäälässä. Kunnalla on kaksi saunaa, Lastukka ja Rantalan sauna, joita se on vuokrannut edullisesti LeKi:lle, joka on pitänyt saunoilla kolmesti viikossa saunaillan. Saunaharrastuksen ainoa ongelma on ollut, ainakin Rantalan saunalla, valtaisat ruuhkat. Kiukaista on loppunut löylyt ja suihkuista lämmin vesi. Kylmäähän sieltä toki ollaan hakemassa, järvessä on onneksi riittänyt kylmää uintivettä kaikkien käyttöön.

Avantouinti on ollut ratkaisevassa roolissa, kun olen viime vuosina kuntouttanut itseäni kahden työtapaturman jälkeen työkuntoiseksi. Ilman avannosta saatuja kylmähoitoja olisin todennäköisesti joutunut vaihtamaan ammattia.

Nyt on kuitenkin kunta päättänyt lyhentää sauna-aikaa puolella tunnilla loppuillasta. Lyhennys on aika merkittävä ainakin minun kohdallani. Olen usein töissä kello 20 asti ja pitempäänkin. Minulla jää sauna entistä useammin väliin työpäivinä.

Kunta on vedonnut energiakriisiin. En ymmärrä, miten kunta säästää tällä energiaa. Toki kunnan sähkölasku pienenee, mutta minä ja moni muu, jotka eivät ehdi käymään saunalla, lämmittävät kotona saunan. Energiankulutus näillä toimilla Lempäälässä nousee.

Saunomisaikaa pitäisi ennemminkin pidentää tai lisätä saunapäiviä. Saataisiin ruuhkat helpottumaan. Näin Tampereella on tehty, siellä saunotaan pidennetyin aukioloin kello 22 asti.  Tällä tavoin saataisiin houkuteltua yleisille saunoille enemmän kävijöitä ja kotisaunat pysyisivät kylminä. Silloin säästettäisiin yhteiskunnallisesti sähköä eikä pelkästään Lempäälän kunta säästäisi sähkölaskussa.

Rantalan saunalla on selkeä ikäjakauma. Iltapäivästä käyvät eläkeläiset ja loppuillasta työikäiset. Nyt saunavuoroa on lyhennetty loppuillasta ja se on suoraan työihmisiltä pois. Miksei tätä lyhennystä tehty vuoron alusta? Eläkeläiset pystyvät itse suunnittelemaan saunassa käymiset. Työssäkäyvän päivärytmin päättää useimmiten työnantaja.

 

Ari Lankila

avantouintiharrastaja

Sääksjärvi

Yksi kommentti

  1. Antti Rantala

    Juuri saavuin kotiin Rantalan saunalta ja lauteet tupaten täynnä sekä kiuas kylmänä 🙁 Nyt valoja päälle siellä kunnassa, jotta tämä järjetön aukioloaikojen pienentäminen saadaan kumottua. Energiatalkoot pystyyn ja lisätään yleisien saunojen aukioloaikoja. Tuntuu myös siltä, että Leki kuntoilussa on päättäjinä enemmistö senioreita, jolloin nuorison ja työssäkävijöiden mielipide jää usein huomioimatta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?