Pääkirjoitus: Metsästäjien ja muiden liikkujien vastakkainasettelu on turhaa

Hirvenmetsästäjillä jahtikausi on nyt kiivaimmillaan. Kuva: LVS-arkisto, Katariina Rannaste

Metsästyskausi on käynnissä kiivaimmillaan. Monet seurat ovat saaneet hirvet jo nurin, valkohäntäpeuran metsästys sitä vastoin jatkuu vielä pitkään. Metsästysseurueet ovat varsin tuttu näky Lempäälän ja Vesilahden metsäteiden varsilla.

Alueen metsät ovat myös aktiivisessa virkistyskäytössä. Metsiä hyödyntävät niin sienestäjät, marjastajat kuin maastopyöräilijät ja muut luontoliikkujat. Suomalaisen arvokkaan jokamiehenoikeuksien turvin metsissä voi liikkua vapaasti myös alueilla, joita ei itse omista. Metsästäjien ja muiden luontoliikkujien kohtaamiselta ei voida välttyä. Ajoittain kohtaamiset aiheuttavat turhaa nokittelua. Molemmille on metsissä tilaa ja vastakkainasettelu on turhaa.

Useimmiten kiistat aiheutuvat väärinymmärryksestä. Metsästäjillä on kiistaton oikeus harjoittaa luvanvaraista metsästystä tarkoin määritellyillä alueillaan. Yhtä kiistaton on jokamiehenoikeuksien, eli jokaisenoikeuksien suoma vapaus liikkua luonnossa ja hyödyntää sen antimia tai metsäpolkuja liikkumiseen. Kun tämä tehdään toisia huomioiden, vältytään turhilta riidoilta. Metsästykseen liittyvä ampuma-aseiden käyttö edellyttää myös turvallisuuden tarkkaa huomiointia.

Usein marjastajat ja luonnossa liikkujat käyttävät hyvin maastoutuvia vaatteita. Oman turvallisuuden vuoksi metsästysaikaan värikäs pukeutuminen on enemmän kuin suotavaa. Ihminen erottaa hyvin huomioväreihin pukeutuneen liikkujan, eläimet vain harvoin. Eiväthän metsästäjätkään huomioliiveissään muutoin saisi saalista eteensä.

Monet metsästysseurueet ovat alkaneet merkitä teiden varsille siirrettävin kyltein jahtipaikkojaan. Se on suotavaa. Metsästys käynnissä -kyltit on tehokas keino osoittaa sieniapajia etsivälle, että tänään saalista kannattaa hakea toisaalta. Passiketjun laitimmaisille mukaan annettavien kylttien paikoilleen laitto ei ole iso vaiva.

Toisinaan metsässä liikkuva voi joutua passiketjun väliin huomaamattaan. Tällöinkin asiallinen keskustelu on paikallaan. Huomatessaan hirvestäjän, kannattaa välittömästi kysyä ohjeita, miten passi on kulkemassa, jotta pääsee siirtymään turvallisesti pois alueelta. Jokaisenoikeuksiin vedoten hirvieläinjahdin häirintä on kiusantekoa. Samoin metsästäjien tulee ymmärtää muita metsänkäyttäjiä. Yhteistyöllä kaikille riittää tilaa nauttia alueemme huikeista metsäelämyksistä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?