Nuorten aikuisten kirjat siirrettiin Lempäälän pääkirjastossa toiselle osastolle – Uuden lukemisen löytäminen hankaloitui

Kirjoittajaa harmittaa nuorten aikuisten kirjahyllyn siirto. Kuva: LVS-arkisto/ Katariina Rannaste

Huomasin harmikseni viimeksi kirjastossa käydessäni, että nuorten aikuisten hylly oli poistettu ja kirjat siirretty nuorten osastolle. Syynä tähän oli kirjastonhoitajan mukaan työntekijöiden hankaluus erottaa nuorten- ja nuorten aikuisten kirjat toisistaan, jolloin kirjoja päätyi vääriin hyllyihin.

Vaikka siirrolle oli syynsä, on se varmasti harmittanut ja ärsyttänyt monia myös minun lisäkseni. Nyt nuorten aikuisten kirjat ovat merkitty keltaisella täplällä, joka erottaa ne nuorten kirjoista.

Muutos vaikeuttaa kirjojen etsimistä, jos ei tiedä kirjailijan tai kirjan nimeä. Jos nimen tietää, silloin kirjan löytää aakkosten mukaan lajitelluista hyllyistä. Muulloin kuitenkin uuden lukemisen löytäminen on paljon hankalampaa kuin ennen. Keltaisten täplien löytäminen vie aikaa ja kirjojen suuri määrä vaikeuttaa nuorten aikuisten kirjojen löytämistä.

 

Nuortenkirjallisuus on laaja käsite ja nuorten aikuisten hylly on auttanut hahmottamaan, minkä ikäisille kirja on suunnattu. Nyt nuorten osastolla ovat sekaisin noin 11–12-vuotiaille suunnatut nuorten kirjat ja jopa 20-vuotiaille suunnatut nuorten aikuisten kirjat.

Tämä hankaloittaa myös nuoria nuorten kirjojen lukijoita, mikäli he eivät tiedä keltaisen tarran merkitystä. Tällöin nuori lukija saattaa lainata vahingossa vanhemmille nuorten aikuisten kirjojen lukijoille suunnatun kirjan. Nuorten aikuisten kirjoja lukevat myös aikuiset, jolloin hekin joutuvat etsimään kirjoja nuortenkirjojen seasta.

 

Minulle kerrottiin, että kirjat tullaan lajittelemaan genreittäin, minkä tarkoitus on helpottaa kirjojen löytämistä. Lajittelusta tulee kuitenkin olemaan hyötyä vain mikäli tietää, millaisista kirjoista ja genreistä pitää. Yhtälailla kun kirjat lajitellaan genreihin, on riski sekaannuksiin, mikäli eri genreihin kuuluvia kirjoja ei eroteta näkyvästi toisistaan.

Tällöin kirjoja saattaa löytyä väärän genren kohdalta, jolloin ongelma ei ole poistunut, sitä on vain siirretty. Jos eri genret esimerkiksi merkitään eri värisillä täplillä, on kirjojen palauttamisessa työntekijöille enemmän vaivaa, sillä kirja joudutaan lajittelemaan ensin genren ja sen jälkeen aakkosten mukaan.

Keltaisia täpliä, joita käytetään nyt erottamaan nuorten aikuisten kirjat nuorten hyllystä, voitaisiin käyttää kertomaan työntekijöille, kumpaan hyllyyn kirja kuuluu. Tämä helpottaisi työntekijöiden työtä ilman, että kokonaista hyllyä tarvitsisi poistaa. Tällöin työntekijä näkisi suoraan kirjasta, kumpaan hyllyyn se kuuluu palauttaa, eikä vääriä palautuksia syntyisi.

Mielestäni siirto on harmillinen ja jopa turha. Ongelma olisi pystytty ratkaisemaan helposti niin, että kaikkien olisi edelleen helpompi lukea mieleisiään kirjoja ilman turhaa etsimistä.

Martta Lautjärvi 8.lk
Kanavan koulu

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?