Köyhyystyö jää kaikkien vastuulle

Maarit Lakkala ja Satu Kosola ovat pettyneitä, kun kunnanvaltuusto ei sisällyttänyt talousarvioonsa köyhyystyöryhmää.

Lempäälän kunnanvaltuustossa keskusteltiin keskiviikkona 23. marraskuuta määrärahalisäyksestä köyhyystyöryhmän perustamiseksi. Vaikka useissa puheenvuoroissa tunnustettiin köyhyystyön tärkeys, vasemmiston esitys hävisi äänestyksessä niukasti (20–18-1 tyhjä).

Olemme pettyneitä äänestystulokseen. Koemme, että köyhyystyöryhmälle on ehdottomasti tarve juuri nyt, kun talousnäkymät ovat muuttuneet epävarmemmiksi. Hyvinvointialueuudistus ei saisi olla syy viivästyttää tärkeää työtä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirryttyä hyvinvointialueille kunnan tehtäväksi jää hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, emmekä voi jäädä seuraamaan tilannetta sivusta. Juuri nyt muutostekijät ovat niin suuret, että aktiivisia tekoja tarvitaan heti.

Köyhyys on yksi yksilön ja perheen hyvinvointiin vakavimmin vaikuttava tekijä. Köyhyys lisää toivottomuutta, osattomuutta ja pitkittyneen stressitilan aiheuttamia terveys- ja hyvinvointiongelmia. Köyhyyden ja sen haittojen vähentäminen on tärkeää yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja etenkin lapsiperheiden ja lasten tasa-arvon lisäämiseksi.

Jätimme kesäkuussa valtuustoaloitteen köyhyystyöryhmän perustamisesta. Aloitteen allekirjoitti tällöin 26 valtuutettua. Aloite oli käsittelyssä sivistyslautakunnan marraskuun kokouksessa. Sivistyslautakunnan antaman vastauksen mukaan asiaan palataan vuoden 2023 aikana ja tilannetta seurataan suhteessa hyvinvointisuunnitelmaan kirjattuihin toimiin. Kiitämme asian valmistelijoita, sivistyslautakuntaa ja erityisesti Hanna Kairimoa (sd.) aloitteen tärkeyden huomioimisesta.

Köyhyyden ja sen haittojen ehkäiseminen on monitahoinen kokonaisuus ja sen huomioiminen laajemmin vaatii erityistä kiinnostusta ja perehtymistä. Köyhyysohjelmassa olisi mahdollista huomioida erilaiset köyhyystyypit ja kohdentaa toimenpiteet vaikuttavasti ja tasapuolisesti.

Esittämässämme työryhmämallissa olisi edustajat jokaisesta valtuustoryhmästä, kunnan viranhaltija ja tarpeen mukaan kutsuttuna kolmannen sektorin yhteistyötahoja, esimerkiksi seurakunnan diakoniatyöstä. Ajattelimme, että köyhyystyöryhmä työskentelisi yhteisölautakunnan alaisuudessa ilman omaa päätösvaltaa.

Köyhyystyöryhmälle olisi ollut tilausta juuri nyt. Ennaltaehkäisevä työ ei voi odottaa. Ilman erillistä työryhmää lautakuntien jäsenillä, viranhaltijoilla ja valtuutetuilla on suurempi vastuu jokaisen osata huomioida työssään köyhyysvaikutukset.

Vetoamme nyt lautakuntien, kunnanhallituksen ja valtuuston jäseniä perehtymään köyhyyshaittojen ehkäisyn keinoihin ja arvioimaan eteen tulevia päätöksiä erityisesti eriarvoistavuuden näkökulmasta.

Satu Kosola, kunnanvaltuutettu (vas.)
Maarit Lakkala, varavaltuutettu (vas.)

Lempäälä

Lue lisää: Lempäälä-lisää kokeillaan ensi vuonna – pilotti runnottiin budjettiin vasta valtuustossa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?