Sairaanhoito kotiuttaa liian nopeasti

Sairaanhoidon liian nopeat kotiuttamiset johtavat vaaratilanteisiin. Oli tavallinen keskiviikkoilta, kun 83-vuotias sukulaiseni sai sairauskohtauksen. Soitin ambulanssin kello 20.45, ambulanssi oli paikalla ennen kello 21.00. Muutaman minuutin tutkimuksen jälkeen sukulainen otettiin ambulanssiin kyytiin ja hänet vietiin Valkeakosken aluesairaalaan.

Kaikki näytti sujuvan rauhallisesti, sukulainen pääsi hoitoon ja minä nukkumaan.

Torstaiaamuna sukulainen kertoi päässeensä jo yöllä takaisin kotiinsa. Hän oli ollut Valkeakoskella 2−3 tuntia saaden hyvää lääkitystä ja hoitoa. Sukulaiseni oli kotiutettu torstaina 00.30. Taksia hän odotteli aluesairaalan käytävällä. Taksikuitin mukaan hän oli ollut kotona Lempäälässä yöllä kello 1.15.

Hoidossa ei ollut mitään vikaa, mutta hauraan vanhuksen kotiuttaminen keskellä yötä on ehdottomasti väärin. Tällaiset liian ripeät kotiutustilanteet aiheuttavat vaaratilanteita ja saavat vanhukselle ihan varmasti aikaan lisäsairauksia lisäkuluja yhteiskunnalle.

Toivoin, että tämä yökotiuttaminen oli yksittäistapaus eikä mikään ”maan tapa”.

Toivotan hyvää uutta vuotta ja jaksamista kaikille hoitajille ja lääkäreille. Lisäksi toivon lisäharkintaa siihen, ketä lähetetään keskellä yötä kotiinsa toipumaan sairauskohtauksesta.

 

Esa Salminen, Sääksjärvi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?