Kirjojen siirto auttaa tarttumaan ennakkoluulottomammin myös nuortenkirjallisuuteen

Genrejärjestys helpottaa kirjojen löytymistä selaamalla. Ja kirjastonhoitajilta voi aina kysyä, kirjoittaja kannustaa.

Martta Lautjärvi käsitteli kiinnostavasti Lempäälä-Vesilahden Sanomien 11.11.2022 julkaisemassa mielipidekirjoituksessaan ”Nuorten aikuisten kirjat siirrettiin Lempäälän pääkirjastossa toiselle osastolle – Uuden lukemisen löytäminen hankaloitui” yhtä kirjastojen ydintehtävistä: miten aineisto järjestetään kirjastotilassa. Tämä oli hyvin tervetullut keskustelunavaus!

Perussääntönä on, että kaikki järjestetään ensin osaston mukaan (lapset, aikuiset, nuoret), sitten numeroissa (0–9) ja lopuksi aakkosissa. Erilaisilla järjestelytavoilla pyritään tekemään kirjastotilasta viihtyisämpi ja helpottamaan aineiston löytymistä. Yksi vakiintuneista tavoista on kaunokirjallisuuden jakaminen genreihin eli aiheen mukaan, kuten Lempäälän pääkirjaston aikuistenosastolla. Se toimii samalla tavalla kuin suoratoistopalveluiden algoritmit: jos pidit tästä kirjasta, saatat pitää näistä sen vieressä olevista kirjoista.

Nuortenosaston kohderyhmää ovat nuoret ja nuoret aikuiset eli 13–35-vuotiaat. Sieltä löytyy nuortenkirjojen lisäksi samoja kirjoja kuin lasten- ja aikuistenosastoilla, sillä ikä ei kerro lukutaidon tasosta tai ajattelun kypsyydestä. Aiemmin nuortenosaston sisällä oli jako nuoriin ja nuoriin aikuisiin, jolloin nuorten aikuisten aineisto oli erotettu keltaisella tarralla omaan hyllyynsä. Nyt kaunokirjallisuus hyllytetään genreittäin, mutta merkitsemme teemoiltaan aikuisempaan makuun sopivat kirjat jatkossa keltaisella tarralla genretarran lisäksi. Esimerkiksi jännitysgenren merkkiväri on punainen, joten keltaisella ja punaisella tarralla varustettu kirja nostanee hiukset pystyyn aikuisiltakin! Kirjallisen kuvailun ja mielikuvituksen ei katsota vastaavan voimakkuudeltaan kuvallista ilmaisua eli Stephen Kingin kauhukirjallisuutta voi lainata nuortenosastolta, vaikka niistä tehdyt elokuvat ovat K-18.

Oikean kirjan löytyminen on tietenkin kiinni siitä, miten sitä etsitään. Genrejärjestyksen tarkoitus on helpottaa kirjojen löytymistä selaamalla, ilman selkeää kuvaa siitä mitä haluaa. Se tuo elämään jännitystä ja löytämisen iloa. Tietyn teoksen löytäminen taas vaatii tiedonhakua verkkokirjastosta (piki.finna.fi) tai kysymistä tiedonhaun asiantuntijalta eli kirjaston työntekijältä. Me olemme aina valmiita auttamaan. Etsimisen vaivan voi välttää kokonaan varaamalla teoksen (0–2 €) ja selaamisenkin skipata kysymällä suosituksia meiltä. Meille varausten hakeminen on kuin aarteenmetsästystä ja olemme paljon taitavampia suosittelemaan kuin mitkään algoritmit!

Haluaisin vielä korjata pienen väärinkäsityksen. Henkilökunta osaa erottaa nuorten ja nuorten aikuisten kirjat toisistaan ja kirjastoammattilaisina muuttuneet hyllytysjärjestelyt eivät tuota meille hankaluuksia. Ongelmia syntyy siitä, kun kirjojen hyllypaikka pitää päättää jo tilausvaiheessa. Kirjaa näkemättä ja selaamatta on vaikeaa sanoa, sopiiko se paremmin nuoriin vai nuoriin aikuisiin. Jatkossa hyllypaikka on genre ja kirjaan voi lisätä nuorten aikuisten keltaisen tarran, kun olemme ehtineet tutustua siihen henkilökohtaisesti.

Toivomme nuorten- ja aikuistenosaston hyllyttämisen yhtenäistämisen auttavan niiden välillä liikkuvia lukijoita löytämään haluamansa ja kaikkien tarttuvan aiempaa ennakkoluulottomammin myös nuortenkirjallisuuteen. Tervetuloa kirjastoon!

Karoliina Hyödynmaa,
kirjastonhoitaja ja nuortenosaston vastaava, Lempäälän pääkirjasto

Lue lisää:

Nuorten aikuisten kirjat siirrettiin Lempäälän pääkirjastossa toiselle osastolle – Uuden lukemisen löytäminen hankaloitui

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?