Siili voi tarvita apuasi talvellakin

Hakkarista löytyi lumesta siilin piikkinahka. Kirjoittaja tuo esiin, että jos talvella tai kevättalvella löydät siilin, se tarvitsee apuasi.

Hakkarin vesitornin pulkkamäestä lauantai-iltana 7. tammikuuta kaivetusta jäisestä lumimöykystä tuli sulattelemalla esiin siilin piikkinahka. Joku peto oli siiliparan syönyt ja nahka on kulkeutunut rinteeseen.

Siilille on kohtalokasta, kun pakkasjaksojen väleissä sää lämpenee ja sataa vettä. Silloin sen pesä kastuu ja märkä siili herää horroksesta ja lähtee etsimään uutta pesää. Uutta pesäpaikkaa ei hangesta löydy eikä myöskään ravintoa ja energiavarastot loppuvat nopeasti. Vaikka uusi suoja löytyisi ja siili vaipuu uuteen horrokseen, on energiaa kulunut liikaa hukkaan eikä siili selviydy kevääseen.

Jos talvella tai kevättalvella löydät siilin, se tarvitsee apuasi ja se pitäisi ottaa mukaan. Luonnonsuojelulaki velvoittaa auttamaan apua tarvitsevaa luonnonvaraista eläintä. Siilin voi kietoa vaikka kaulahuiviin ja kotona sen voi laittaa esimerkiksi pahvilaatikkoon. Sitten soitellaan apua ja neuvoja eläinsuojeluyhdistyksestä, minne siilin voisi viedä toipumaan ja odottamaan kevättä.

Iloitaan keväällä yhdestäkin talven yli selvinneestä siilistä ja toivotaan sille turvallista ja onnellista kesää.

 

Sari Jouhtinen

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?