Kirjaksi koottua: huumori kukkii seurakunnissa – tekstien tallentaja on tuttu myös Lempäälästä

Petri Laitinen on koonnut sattumuksia ja tarinoita seurakunnista kirjaksi.

Kirkkoherra Petri Laitinen todistaa kirjallaan, ettei seurakuntaelämä suinkaan ole pelkkää harmaata taivallusta. Mukaan mahtuu huumoria, kommelluksia ja hupaisia sattumuksia. Lempäälän seurakunnassakin pari vuosikymmentä sitten pappina työskennellyt Laitilan kirkkoherra Laitinen on kerännyt sattumuksia seurakunnista, myös Vesilahdesta ja Lempäälästä. Kirja, johon hän kokosi tarinoita, julkaistiin joulukuussa 2022. Pilkettä kirkon kulmassa -kirjan ensimmäinen painos myytiin muutamassa viikossa loppuun.

Kirjan toinen painos saatiin ulos painosta vuodenvaihteessa.

– Kirjaan koottiin yli 300 hupaisaa ja mielenkiintoista sattumusta eri puolilta Suomea. Lempäälä on kirjassa hyvin edustettuna, Petri Laitinen sanoo.

Tarinat julkaistiin kirjassa paikkakuntia paljastamatta, mikä mahdollisti mehukkaampienkin juttujen julkaisemisen ilman pelkoa, että henkilöt niiden takaa paljastuisivat. Toki lukija voi arvuutella, olisiko sattumuksissa jotain tuttua. Voisiko vaikka seuraava tarina olla peräti Lempäälästä?

Paikallislehdessä annettiin palautetta joulusaarnasta. Kirjoittaja oli pahoittanut mielensä. Hänen mukaansa pastori oli pilannut joulutunnelman. Kun joulukirkossa olisi pitänyt puhua talvisesta maisemasta, lahjoista, lapsista tai perheen merkityksestä, pappi puhuikin Jeesuksesta…

Mene ja tiedä, mieltä voi pahoittaa toki millä paikkakunnalla tahansa, ainakin luultavimmin joulusaarnan aiheet käsittelevät muuallakin Jeesusta. Toivottavasti.

Osa tarinoista kertovat hupaisuudestaan huolimatta varsin karujakin kokemuksia, kuten seuraava.

Kanttori oli krapulassa. Hän ei olisi tahtonut mennä soittamaan urkuja, mutta vaihtoehtojakaan ei ollut. Väsynyt soittaja lopulta uuvahti urkujen päälle. Urut jäivät soimaan, mutta kanttori oli jo sikeässä unitilassa.

Laitisen kokoamissa sattumuksissa vilahtelevat pappien ja kanttorien lisäksi niin sulhaset, morsiamet kuin bestmanit. Osansa ilahduttavista tapahtumista ovat tuottaneet myös rippikoululaiset, haudankaivajat ja seurakunnan luottamushenkilöt. Aihepiirit kulkevat kaiken inhimillisen elämän poluilla syntymästä kuolemaan, jopa hieman sen jälkeisiin tapahtumiin.

Vainaja oli kannettu alttarille siunausta varten. Pappi kertoi puheessaan, että vainaja oli elänyt säädyllisen, kunniallisen elämän, mutta kirkossa häntä ei ole näkynyt. Silloin kuultiin penkistä kommentti: ”Ei se olisi nytkään tullut, jos ei olisi kannettu.”

Erityisen hauskoja ovat myös lasten suusta päässeet tokaisut. Vaikkapa tämä:

Pappi koetti opettaa pyhäkoululaisia. Kun teksti oli luettu, kysyi pappi lapsilta: ”Jos te olette lampaita, niin mikä minä sitten olen?” Pian kuultiin lakoninen vastaus: ”Pässi!”.

Nämä ja ne yli 300 muuta tarinaa löytyvät Väylä-kustannuksen julkaisemasta Pilkettä kirkon kulmilta -kirjasta. Kirja on kovakantinen, reilut 200-sivuinen teos, jota voi nauttia ahmien tai vähän kerrallaan.

 

Kursivoidut tekstin osat ovat lainauksia kirjasta.

 

Lue myös: Petri Laitinen kerää sattumuksia Lempäälän ja Vesilahden seurakunnista – vielä ehtii mukaan

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?