Laaja kirjo paikallisia kandidaatteja pyrkii eduskuntaan

Eduskuntavaalit käydään 2. huhtikuuta, mutta ennakkoon voi äänestää jo 22.–28. maaliskuuta. Ehdokkaiden lopulliset nimilistat tulee olla valmiina 21. helmikuuta ja ehdokkaat saavat numeronsa maaliskuun alussa. Pirkanmaan vaalipiirissä valitaan väkiluvun kasvun myötä yksi edustaja enemmän kuin aiemmin eli yhteensä 20 ehdokasta läpäisee valintaseulan.

Neljä vuotta sitten suurin puolue Pirkanmaalla oli SDP viidellä läpimenneellä, Perussuomalaiset ja Kokoomus saivat neljä edustajaa, Vihreät ja Keskusta kaksi sekä Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit yhden kansanedustajan.

Ylivertainen ääniharava oli vuonna 2019 demareiden Sanna Marin, hän kokosi peräti yli 19 000 ääntä. Pienimmällä henkilökohtaisella äänipotilla meni läpi lempääläinen Veijo Niemi (ps.), jonka saalis oli 3 709 ääntä.

Tällä hetkellä Lempäälän–Vesilahden -akselilta on asetettu 14 ehdokasta, jotka edustavat kahdeksaa eri puoluetta. On todennäköistä, että uusiakin paikallisia ehdokasnimiä ilmaantuu, kun niin sanotut pienpuolueet jättävät lopulliset listansa.

Veijo Niemi on ollut nyt Lempäälä–Vesilahti-alueen ainoa kansanedustaja, onko tulevassa parlamentissa useampi edustaja tältä seudulta jää nähtäväksi. Realistinen ennustus tässä kohtaa on haarukassa 0–2.

Kokoomuksen Jocka Träskbäck kokosi neljä vuotta sitten ensikertalaisena huiman äänipotin: 3 476. Sen jälkeen hänelle on ura urjennut Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi sekä hyvällä äänipotilla aluevaltuustoon, joten vahvana mediaosaajana tunnetun Träskbäckin mahdollisuudet läpimenoon ovat varsin hyvät.

Vihreiden Tiina Wesslin on niin ikään nouseva tähti politiikan kentillä, neljä vuotta sitten hän sai hiukan yli tuhat ääntä. Saalis tulisi nelinkertaistaa, jotta Arkadianmäen ovi aukenisi. Vasemmistoliiton Satu Kosola on mukana vaaleissa toista kertaa, viimeksi hän kokosi 792 ääntä. Vasemmistoliitosta ehdolla on myös tuoreehkosti Lempäälään muuttanut Virva-Mari Rask, jonka potti nousi neljä vuotta sitten toiselle tuhannelle lukemalla 1 023 ääntä.

Keskustan Ari Arvelalla eduskuntavaaleja on takana useampia. Vuonna 2019 tuli ääniä 504, vuonna 2011 Vesilahden pitkäaikainen kunnanvaltuutettu ja nykyinen puheenjohtaja kokosi hiukan yli tuhannen äänen saaliin, kuten kävi vuoden 2015 vaaleissakin. Keskustan Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Tuukka Liuha ilmoitti ehdokkaaksi asettumisestaan helmikuun alussa. Liuha omaa todella mittavan uran Keskustan puolue-elimissä toimimisesta, aluevaaleissa Liuhan saalis oli 276 ääntä. Keskustan kolmas paikallinen ehdokas on Tarja Haapasaari, joka kuntavaaleissa aiemmin on edustanut sosiaalidemokraatteja.

Demareiden Tuula Petäkoski-Hult on eduskuntavaalien konkari. Hän on ollut mukana ehdokkaana useissa vaaleissa. Esimerkiksi vuonna 2011 ääniä kertyi 1 718 ja neljä vuotta myöhemmin 1 051 kappaletta. Aluevaaleissa läpimenon mahdollisti 895 ääntä.

Kristillisdemokraateista Piia Nurmela on omaa kokemusta vuodelta 2019, jolloin hän sai pottiinsa 1022 ääntä. Jaakko Ikonen lähti ehdolle aluevaaleihin ja siitä rohkaistuneena nyt eduskuntavaaleihin. Aluevaaleissa Nurmelan saalis oli 401 ääntä ja Ikosen 131 ääntä.

Veijo Niemen lempääläinen aisapari Perussuomalaisissa on Jani Saikkonen, jonka äänimäärä kuntavaaleissa 2021 oli 110 ja viime vuoden aluevaaleissa 250.

Liike NYT:n lempääläiset ehdokkaat ovat suunnittelupäällikkö Kari Tappura ja Janne Rauma, joka on tuttu takavuosilta televisiosarjasta Poliisit.