Lapsiperheiden kotipalvelu on edullista ennaltaehkäisyä

Tiina Wesslin (vihr.)

Hyvinvointialueen strategiassa korostuu ennaltaehkäisyn merkitys sosiaali- ja terveydenhuollossa. Terveydellisten ja sosiaalisten ongelmien ennaltaehkäisy onkin äärimmäisen tärkeää niin ihmisten hyvinvoinnin kuin hyvinvointialueen talouden näkökulmasta.

Ennaltaehkäisyyn on monia keinoja. Ikäihmisten kohdalla sitä ovat esimerkiksi kuntien vastuulle jääneet liikuntapalvelut, yhteisölliset tapahtumat ja esimerkiksi palvelubussikuljetukset. Nuorisorikollisuutta voidaan ennaltaehkäistä moniammatillisesti poliisin, sosiaali- ja terveyshuollon ja nuorisotoimen yhteistyönä. On myös tärkeää kouluttaa koulujen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä tunnistamaan ja puuttumaan perheväkivaltaan, perheiden päihde- ja mielenterveysongelmiin sekä kouluväkivaltaan.

Lapsiperheille tarjottava kotipalvelu on yksi kustannustehokas ja vaikuttava keino parantaa lasten ja perheiden hyvinvointia. Sen lisäämistä tulisikin harkita varsinkin perheille, jotka tarvitsevat väliaikaista tai jatkuvaa tukea arjesta selviytymiseen.

Väliaikaisesta kotipalvelusta on korvaamaton apu vauvan yövalvomisten tai äidin synnytysmasennuksen aiheuttamissa uupumistilanteissa. Muita kuormittavia perhetilanteita ovat esimerkiksi perheenjäsenen kuolema tai vanhempien ero. Kotiapu on usein tarpeen myös monikkoperheissä tai perheissä, joissa on omainen hoidettavana.

Kodinhoitaja voi tarjota kaivatun hengähdyshetken lapsia kotona hoitavalle vanhemmalle esimerkiksi viemällä lapset ulkoilemaan tai hoitamalla lapsia vanhemman käydessä itse lenkillä. Kodinhoitaja voi tarpeen mukaan myös auttaa kodin askareissa sekä tarjota aikuisen juttuseuraa ja neuvoja lastenhoitoon ja kodinhoitoon liittyvissä pulmissa.

Lapsiperheiden kotipalvelun määrän palauttaminen 1990-luvun lamaa edeltäneelle tasolle maksaisi valtiolle 20 miljoonaa euroa vuodessa, mikä on pieni hinta merkittävästä parannuksesta vaikeassa tilanteessa olevien lapsiperheiden hyvinvointiin. Jos kotipalvelun avulla voidaan ehkäistä perheen ongelmien syveneminen, se toimii tehokkaana ennaltaehkäisevän mielenterveystyön ja lastensuojelun muotona, jolloin se maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Tiina Wesslin (vihr.)

Kirjoittaja on lempääläläinen kunnanvaltuutettu, aluevaltuutettu ja Pirkanmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?