Lempäälän kotihoidontuen pilotin hakemusten määrä yllätti – yli 200 perhettä ilmoittautui

Nina Lehtinen ilahtui kotihoidontuen kuntalisän pilotin saamasta kiinnostuksesta. Kuva: Joonas Leskinen

Lempäälän kunnan kotihoidontuen kuntalisäpilottiin ilmoittautui määräaikaan mennessä peräti 204 perhettä. Näissä perheissä on yhteensä 303 lasta, joista alle 3-vuotiaita on 75 prosenttia, eli 228 lasta, 3–4 -vuotiaita 55 lasta ja 5-vuotiaita 20 lasta.

– Yllätyimme positiivisesti hakemusten määrästä. Tämä kertoo siitä, että lapsia halutaan hoitaa kotona, kun kotihoitoa tuetaan. Lähtökohtana on, että kaikki pilottiin ilmoittautuneet ja ehdot täyttävät perheet pääsevät mukaan, kertoo Lempäälän sivistysjohtaja Nina Lehtinen.

Pilotin tavoitteena on selvittää lapsiperheiden kiinnostusta hoitaa lapsia kotona kunnallisen varhaiskasvatuksen sijaan perheiden valinnanvapautta lisäämällä. Pilotin aikana kehitetään ja suun-nitellaan palveluita perheystävällisesti yhdessä kuntalaisten kanssa. Lisäksi tästä saadaan tietoa mahdollisena keinona helpottaa työntekijätilannetta ja työntekijöiden arkea.

– Seuraava vaihe on käydä hakemukset läpi ja informoida pilottiin hyväksytyt perheet 30. huhtikuuta mennessä. Pilottiin kuuluu, että perheet kertovat ajatuksia kotihoidosta, jotta me kuntana saamme tietoa ja ymmärrystä perheiden valinnoista. Lempäälän kuntastrategian mukaan on tärkeää etsiä uusia joustavia ratkaisuja lasten hoitoon yhdessä asukkaiden kanssa sekä tarttua uusiin aloitteisiin ja ideoihin rohkeasti”, kertoo Lehtinen.

Tästä kyse

• Pilotti toteutetaan 10 kuukauden määräaikaisena kokeiluna (1.8.2023–31.5.2024) 0–5 -vuotiaiden lasten perheille.
• Pilottiin ilmoittautui 204 perhettä, joissa yhteensä 303 lasta: alle 3-vuotiaat: 228 lasta, 3–4 -vuotiaat: 55 lasta ja 5-vuotiaat: 20 lasta
• 70 prosenttia ilmoittautuneista perheistä on ilmoittanut sitoutuvansa koko ajaksi eli 10 kuukaudeksi pilottiin.
• laskennallisesti pilottiin ilmoitettujen lasten määrä tarkoittaa 475 kunnallista varhaiskasvatuspaikkaa.
• Pilottiin osallistuville perheille tarjottavan kotihoidontuen kuntalisän suuruus on 400 euroa/kk ensimmäisestä lapsesta. Mikäli lapsella on alle 5-vuotiaita sisaruksia, tulee heidät hoitaa myös kotona ja heistä maksetaan 100 euroa/kk/lapsi lisää. Lisäksi perhe saa hakemuksesta kotihoidon-tukea, jota haetaan Kelasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?