Lempääläisten perussuomalaisten vaalitaktiikka onnistui – jokaisella äänellä on merkitys

Lempäälän-Vesilahden Sanomien ja Pirkan opiston vaalipaneelissa kirjastossa lempääläisehdokkaat ottivat mittaa toisistaan. Kuva: Piia Kylliäinen

Eduskuntavaalien tulos on laskettu ja Suomen uuden eduskunnan kokoonpano on nimetty. Kokoomus piti kannatuksensa ja selviytyi voittajaksi, perussuomalaiset ohittivat kovalla loppukirillä pääministeripuolue sdp:n. Vaaleista tuli poikkeuksellisen vahvasti pääministerivaalit, mikä näkyi kolmen suurimman menestyksenä. Kokonaisuudessaan politiikan painopiste siirtyi selvästi oikealle, jopa enemmän kuin sen kuuluisan piirun verran.

Paikallisesti vaalit olivat värikkäät. Lempäälästä eduskuntapaikasta ja puolueen äänistä taisteli peräti 13 ehdokasta, Vesilahdesta yksi. Paitsi ehdokkaiden, myös heidän taustajoukkojensa valtavalle työlle on annettava suuri kiitos. Vaalit ovat rankka rupeama, mutta niissä tehdään merkittävää työtä kansanvallan edistämiseksi.

Levikkialueelta eduskuntaan pääsi vain paikkansa uusinut perussuomalaisten Veijo Niemi. Puolueen vaalitaktiikkaa ehdittiin epäillä, kun samalta paikkakunnalta ehdolle asettui myös Jani Saikkonen. Moni epäili, että äänet jakautuvat niin, ettei eduskuntaan pääse kumpikaan. Pelko osoittautui turhaksi. Niemen 3 129 ääntä ja tuoreen poliitikon Saikkosen hienot 1 549 ääntä eivät yhdessäkään olisi riittäneet seuraavaksi suositumman perussuomalaisen, Sami Savion 6 009 ääneen. Vaikka perussuomalaisten hyvän menestyksen takaajina olivat yli 10 000 ääntä keränneet nuoret Joakim Vigelius ja Miko Bergbom, voidaan helposti laskea, että Saikkosen puolueelle tuomat lisä-äänet vahvistivat viidennen paikan, jonka turvin Niemi uusi paikkansa.

Lempäälän vaalikonkari Tuula Petäkoski-Hult (sd.) muistutti aivan oikein, että kovin kisa käydään viimeisistä paikoista. Silloin jokainen ääni ratkaisee. Jocka Träskbäckin (kok.) tapauksessa 69 ääntä, jotka erottivat hänet kansanedustajan paikasta. Sen vei Tampereen varapormestari Aleksi Jäntti, joka on aiemmin ollut ehdolla myös Lempäälästä, jonka kunnanvaltuustossa hän on myös Träskbäckin tavoin istunut. Jäntti saikin Lempäälästä 267 ääntä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?