Valtuuston on arvioitava rikokseen tuomitun luottamushenkilön luottamus

Kun kunnallinen luottamushenkilö syyllistyy vakavaan rikokseen, on sillä vaikutusta myös hänen hoitamaansa luottamustoimeen, vaikka rikos ei suoraan siihen liitykään. Lempäälän kunnanhallituksen varapuheenjohtaja ja entinen puheenjohtaja on saanut 1,5 vuoden ehdollisen tuomion törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Tuomio on merkittävä. Tuomion saanut Heikki Hakala on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomiosta, joten asiaa käsiteltäneen vielä ylemmissä oikeusasteissa.

Oikeuslaitos tekee työtänsä, eikä siihen ole tarvetta ulkopuolisten puuttua. Vaikka tuomio ei liity luottamustehtävien hoitoon, ei kunnanvaltuusto voi jättää asiaa käsittelemättä. Puolue on ilmoittanut käsittelevänsä asiaa ja Hakala itse on kertonut jättäytyvänsä luottamustehtävistä selvitysten ajaksi.

Kyse ei ole vain puolueen sisäisestä käsittelystä. Kuntalain 10. luvun 86. pykälässä todetaan yksiselitteisesti: ”Jos luottamushenkilö on asetettu syytteeseen rikoksesta, jonka laatu tai tekotapa osoittaa, ettei hän voi toimia luottamustehtävässään sen edellyttämällä tavalla, valtuusto voi oikeudenkäynnin ajaksi pidättää hänet toimestaan. Pidättämispäätös voidaan panna täytäntöön heti. Jos luottamushenkilö vaalin toimittamisen jälkeen on lainvoimaisella tuomiolla tuomittu vankeuteen vähintään kuudeksi kuukaudeksi, valtuusto voi erottaa hänet luottamustoimestaan. Päätös pannaan täytäntöön heti.”

Vaikka valtuusto katsoisi, että tuomio ei vaikuta henkilön luottamustoimiin, on asia punnittava valtuustossa. Luottamuskelpoisuus ei voi olla puolueen tai ryhmän ilmoitusasia valtuustolle. Luottamus on punnittava avoimesti, asian käsittelemättä jättäminen ei osoita hyvää hallintaa.  Myös tuomion saaneen on saatava selkeä viesti joko luottamuksesta tai sen menettämisestä. Ilman perusteellista käsittelyä asia jättää synkän varjon demokraattisen päätäntäkoneiston ylle.

Lue myös: Vuoden valtuutettu sai tuomion törkeästä velallisen epärehellisyydestä: Heikki Hakala on ilmoittanut jättäytyvänsä pois toistaiseksi valtuustoryhmän työskentelystä ja muista luottamustehtävistä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?