Tarkastuslautakunnan roolia on syytä selventää

Lempäälän tarkastuslautakunta jätti arviointikertomuksensa kunnan viime vuoden toiminnasta. Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Esko Ruottunen (ps.) sanoo katsauksessaan lautakunnan kokeneen, että sen tehtäviin on puututtu ja pyritty vaikuttamaan valtapoliittisin keinoin. Lausunto on vakava ja kertoo epäselvyyksistä lautakunnan ja toimivan johdon välisistä suhteista.

On hyvä, että tarkastuslautakunta ei ole vain kumileimasin, joka hyväksyy annetut lausunnot sellaisenaan. Esimerkiksi huomio ja huoli toiminnallisten tavoitteiden mitattavuudesta on aiheellinen, samoin toistuvat talousarvioylitykset. Vaikka tarkastuslautakunta on riippumaton toimielin, joka tarkastelee kunnan toimintaa kuntalaisen näkökulmasta, on sen toimivalta kuitenkin tarkoin rajoitettu. Tarkastuslautakunnan mahdollisuudet puuttua vaikkapa sidonnaisuusilmoitusten jättämättömyyteen ovat vähäiset, vaikka niiden valvonta kuuluu sen tehtäviin.

Lempäälässä on selvästi syytä käydä tarkastuslautakunnan roolitusta läpi. Aktiivinen tarkastuslautakunta on kunnan etu, mutta se ei voi olla myöskään itsevaltiaan tavoin toimiva elin, joka puuttuu viranhaltioiden tai muiden luottamuselinten toimintaan rajoituksetta. Tarkastuslautakunnan rooli on määritelty kuntalaissa, mutta määritelmä liikkuu monilta osin harmailla vesillä.

Tarkastuslautakunnan tuleekin olla kriittinen kunnan toimintaa tarkastellessaan. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että nyt näkemykset lautakunnan toimivallasta eivät ole selvät, mikä aiheuttaa ehkä turhiakin ristiriitoja. Lautakunnan tehtävät ja toimivalta on otettava tarkempaan tarkasteluun, jotta lautakunta voi toimia tehokkaasti, mutta sen toimivallan rajat on sovittu yhdessä.

Mikäli tarkastuslautakunnan ja kunnan johdon sekä muiden luottamuselinten välillä käydään kiistaa toimivallasta, herättää se turhaan kuntalaisissa epäluottamusta. Sellaisesta on päästävä eroon linjaamalla toimivaltakysymykset kristallinkirkkaaksi.

Yksi kommentti

  1. karitolonen

    Tarkastuslautakunnan nimi on virheellinen, sillä on vain kommentointioikeus , ei poliisivaltaa.,ja vain valtuuston asettamien tavoitteiden toteumiseen, ei muuhun.
    Kunnalla on palkatut tilintarkastajat hoitamaan tilintarkastukseen kuuluvat tehtävât.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?