Muutoksia ja kiitoksiakin

Erkki Paloniemi.

Pirkanmaan hyvinvointialueelle valittiin viime vuoden tammikuussa 79 aluevaltuutettua, joukossa kahdeksan kansanedustajaa. Tämän kevään eduskuntavaaleissa Jari Kinnunen (kok.) ja Iiris Suomela (vihr.) putosivat ja Veikko Vallin (ps.) ei asettunut ehdolle. Viisi kansanedustajaa Anna Kontula (vas.), Veijo Niemi (ps.), Ilmari Nurminen (sd.), Sari Tanus (kd.) ja Sofia Vikman (kok.) jatkavat niin eduskunnassa kuin aluevaltuustossa. Pirkanmaan aluevaltuutetuista eduskuntaan nousivat uusina Miko Bergbom (ps.), Anna-Kaisa Ikonen (kok.), Aleksi Jäntti (kok.), Lauri Lyly (sd.) ja Joakim Vigelius (ps.).

Eduskuntavaalit tuovat muutoksia aluevaltuustoon. Perussuomaisten nuoret miehet Bergbom ja Vigelius ovat pyytäneet eroa valtuustosta kansanedustajuuden takia. Aluevaltuusto kokoontui 5. kesäkuuta, eli tämän jutun kirjoittamisen jälkeen. Aluehallituksen esitys valtuustolle oli, että erot myönnetään.

Ikonen, Jäntti ja Lyly jatkavat aluevaltuutettuina mutta roolit muuttuvat. Lyly on toiminut puheenjohtajana ja Ikonen 1. varapuheenjohtajana. He jatkavat rivivaltuutettuina. Lylyn seuraajaksi puheenjohtajaksi noussee Johanna Loukaskorpi (sd.) ja Ikosen tilalle 1. varapuheenjohtajaksi Aleksi Jäntti. Toisen varapuheenjohtajaehdokkaan nimi ei tätä kirjoitettaessa ole tiedossa. Tässä yhteydessä on oivallinen tilaisuus kiittää puheenjohtaja Lauri Lylyä. Hän luotsasi valtuuston alkumetrit osaavalla ja kaikki osapuolet huomioivalla tavalla. Nuija oli varmoissa ja kokeneissa käsissä. Näen hyvänä, että entiset puheenjohtajat Lyly ja Ikonen jatkavat historian ensimmäisessä aluevaltuustossa.

Ennen aluevaltuustovaaleja keskusteltiin paljon siitä, onko suotavaa, että sama henkilö toimii kansanedustajana, aluevaltuutettuna ja kunnanvaltuutettuna. Puolensa ja puolensa. Tuolloin olin taipuvainen sille kannalle, että kolmoisedustusta vältettäisiin.

Kun aluevaltuutettuna olen seurannut kansanedustajien toimia, olen yllättynyt, kuinka hyvin he ovat ehtineet sitoutua aluevaltuutetun tehtäviin. Kaikkinensa kansanedustajat tuovat muun osaamisensa ohella ajantasaista ja tuoretta taustatietoa Arkadianmäeltä.

Aiemmassa kolumnissa ehdotin, että Lempäälän ja Vesilahden aluevaltuutetut ja hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto ja nuorisovaltuusto) jäsenet kokoontuisivat yhteiseen tapaamiseen. Ehdotus otettiin hyvin vastaan ja Tuula Petäkoski-Hultin (sd.) hoiti asiaa eteenpäin. Tapaaminen järjestyy ennen juhannusta Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämön kutsusta.

 

Kirjoittaja on aluevaltuutettu ja tarkastuslautakunnan jäsen, Vesilahti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?