Alueen ykkösradat varsin tasaveroisia – Vesilahden ja Lempäälän A-radoilla viihtyy kokeneempikin heittäjä

Hakkarin frisbeegolfradalla korkeuserot tuovat vaihtelua väyliin. Kuva: Seppo Kummala

Frisbeegolfin harrastajamäärä kasvaa valtavaa tahtia. Samoin ratoja rakentuu tiheään tahtiin. Lempäälän ja Vesilahden ykkösradat, A1-luokitellut Hakkarin ja Anttilanvuoren Disc Golf Parkit valmistuivat molemmat vuonna 2016, tosin nykyistä lyhempänä. Sittemmin radat ovat kasvaneet A-luokkaan oikeuttavaan, täysimittaiseen 18-väylän mittaan.

Kumpi radoista on parempi, menee koko lailla makuasioiden ja omien heittotottumusten piikkiin. Molemmat radat ovat melko tyypillisiä metsäratoja, joissa korkeuserot tuovat vaihtelua, joskin huonojalkaiselle kivikkoiset kapuamiset voivat olla haastavia. Hakkari saa yhden pisteen enemmän väylävaihtelusta, kun Vesitorninmäessä on vaihtelun vuoksi tiukkojen metsäpillien sijaan myös avointa heittoväylää.

Molemmat radat ovat ammattilaisen suunnittelemia. Hakkarin kartan on piirtänyt Jussi Meresmaa, Anttilanvuoren Pasi Koivu. Molemmat pitkän linjan lajilegendoja.

Hakkarin väylät ovat pituudeltaan 56–134 metriä, Anttilanvuoren 45–105 metriä. Keskimäärin Hakkarin väylät ovat pidempiä ja myös haastavampia kuin Anttilanvuoren, jonka kaikki väylät ovat par 3 -luokiteltuja. Hakkarissa kolmosten lisäksi on kaksi par 4 väylää.

Molempien ratojen sekä etu että haitta on kuntakeskuksen läheisyys ja helppo saavutettavuus. Ajoittain radoilla on ruuhkaa jonoiksi asti, eikä ilkivallaltakaan vältytä. Opaskartta kannattaa ottaa talteen vaikka kännykkään, sillä väyliltä opasteet voivat puuttua. Etenkin Hakkarissa väylältä toiselle siirtyminen metsässä risteilevien polkujen keskellä vaatii keskittymistä ensikertalaiselta. Seuraavan tiin ohi on helppo kävellä. Tarkkana saa olla myös Anttilanvuorella etenkin metsäisempien siirtymien kohdalla. Kartan avulla väylät löytyvät helposti, ratakarttoihin voi tutustua osoitteessa frisbeegolfradat.fi -sivustolla, joka on jokaisen fribaretkeilijän ehdoton sivusto.

Anttilanvuoren väylät ovat mukavan lyhyitä vasta-alkajankin heittää. Kuva: Seppo Kummala

Kokonaisuutena naapurikuntien ykkösratojen puntit menevät melko lailla tasan. Molemmat kelpo väyliä aktiiviharrastajille. Puupilliväylät eivät välttämättä ole ihanteellisia vasta-alkajille, jotka voivat tuskastua kuusten kolinaan. Anttilanvuori on aloittelijaystävällisempi, Hakkari haastavampi.

Molemmat radat ruuhkattomana aikana kiertää yksin noin 1,5 tunnissa. 2-4 hengen ryhmälle kannattaa varata kierrokseen kaksi tuntia. Ryhmässä heittelyssä kierrosta nopeuttaa, kun kaveri voi mennä spottaamaan, eli tähystämään, minne kiekot lentävät. Kapeilla radoilla kiekkojen etsintään on syytä laskea lisäaikaa.

Voittajaksi julistaisin tästä kaksikosta radan, joka ensimmäisenä saa lähtöalueen läheisyyteen lämmittelyä ja harjoittelua varten puttikorin tai pari, sekä heittoverkon avausheittojen harjoitteluun. Ilman niitä radalle tulee helposti houkutus lähteä lämmittelemättä. Sen kyllä heittokädessä tuntee.

Hakkari Disc Golf Park, Urheilukatu 5, Lempäälä. 18-väyläinen metsärata.

Anttilanvuori Disc Golf Park, Rautialantie 301, Vesilahti

 

Lue myös: Lyhyet radat auttavat harrastuksen alkuun

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?