Lähde linturetkelle ja nauti luonnosta – toimittaja listaa hyvät bongauspaikat Lempäälästä ja Vesilahdesta

Ahtialanjärven tunnuslajina on naurulokki. Kuva: Kari Isokivijärvi

Koko Pirkanmaan paras bongauspaikka on Ahtialanjärven Virta-lintutorni. Aina, kun tulen Ahtialanjärvelle, on kuin tulisi eri maailmaan. Lintujen paljous on mykistävää tässä lintuparatiisissa. Koko Pirkanmaalta ei löydy vastaavaa.

Järven tunnuslajina on naurulokki, joita pesii koko maakunnan suurin, 3 000 parin kolonia sekä myös Pirkanmaan suurin usean sadan kalatiiraparin yhteisö.

Järvelle on rakennettu merkittävä määrä tekokareja ja satoja tekopesälaatikoita sorsille, mikä on ainutlaatuista koko maassa.

Myös kalatiiroja bongaa hyvin todennäköisesti Ahtialanjärveltä. Kuva: Kari Isokivijärvi

Ahtialanjärven tärkein pesimälaji on äärimmäisen uhanalaiseksi määritelty punasotka, jonka pesimäpaikkana ja turvasatamana Ahtialanjärvi on maan paras. Ahtialanjärvellä pesii myös merkittävä määrä erittäin uhanalaisia tukkasotkia ja uhanalaisia nokikanoja, jotka on helppo havaita Virta-tornista.

Torni on turvallinen paikka koko perheen tarkkailulle ja hyvä paikka myös nauttia retkieväistä.

Ahtialanjärvellä pesii myös kymmeniä sinisorsapareja, silkkiuikkuja, laulujoutsen, kanadanhanhia, kaulushaikara, ruskosuohaukka sekä kahlaajia. Yksinkertaisesti sanottuna paikka on mykistävä.

Hyvällä tuurilla Ahtialanjärveltä voi nähdä punasotkan. Kuva: Kari Isokivijärvi

Vesilahden paras bongailupaikka on Vesilahden Vähäjärven ympäristöpalkinnon saanut lintutorni, turvallinen seuranta- ja eväspaikka koko perheelle.

Vähäjärvellä voi nähdä joutsenpoikueen, erikoisen ja mylvivän härkälinnun, nokikanoja, kymmenittäin sorsalintuja ja jokapäiväinen kalastajavieras on kalasääski, joka syöksysukeltaa kalojen kimppuun.

Vähäjärvellä voi nähdä härkälinnun. Kuva: Kari Isokivijärvi

Järvilintuja voi helposti bongailla uimarannoilta, jotka on yleisiä paikkoja ja joissa on hyvin tilaa myös lintujen seuraajille. Suositeltavia rantoja ovat Säijän uimaranta ja Vesilahdessa Narvan uimaranta. Niistä näkee hyvin silkkiuikkupoikueita selällä, kalalokkeja, tiiroja, koskeloita, ehkä merikotkankin kaartelemassa.

Säijän tai Narvan uimarannoilta voi nähdä ehkä jopa merikotkan. Kuva: Kari Isokivijärvi

Pelto- ja viljelyalueiden linnustoa voi seurata maanteiltä, kuitenkin varoen liikennettä ja aiheuttamasta haittaa viljelyä hoitaville maanviljelijolle.

Lempäälässä peltolinnustoa, töyhtöhyyppiä, kuoveja, kiuruja, tuulihaukkoja näkee parhaiten Sullanmaantieltä.

Vesilahdessa perinteisiä bongauspaikkoja ovat Ylämäen ja Valkkisen laajat peltoaukeat sekä Laukossa Laukontien peltoaukeat tien molemmin puolin.

Töyhtöhyyppiä voi nähdä Sullanmaantieltä. Kuva: Kari Isokivijärvi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?