Arvovalintoja

Kuva: Joonas Leskinen

Petteri Orpon (kok.) hallitus teki hallitusohjelman, jossa isoimmat säästöt kohdistuvat heikoimmassa asemassa oleviin. Hyväosaiset taas eivät näihin säästötalkoisiin osallistu. Tämä oli arvovalinta.

Sosiaali- ja terveyspalveluista säästetään 1,3 miljardia euroa ja sosiaaliturvasta ja sosiaalietuuksista ja 1,2 miljardia euroa. Lisäksi lääkkeet kallistuvat. Hyvinvointialueet kärsivät jo entuudestaan 1,5 miljardin rahoitusvajeesta. Nyt jo sosiaalipalveluissa puhutaan lisäsäästöistä ennaltaehkäisevissä palveluissa, esimerkiksi tukiperhetoiminnassa ja täydentävässä ja ennaltaehkäisevässä toimeentulotuessa.

Nämä olisivat niitä asioita joihin kannattaisi panostaa ja joilla ehkäistään mahdollisia myöhempiä todella suuria kustannuksia. Lisäsäästöt hyvinvointialueille tarkoittavat viimeistä naulaa toimivien Sote-palveluiden arkkuun ja eriarvoisuuden jyrkkää kasvua. Lapset ja perheet eivät enää saa senkään vertaa tukea mitä aiemmin oli mahdollista tarjota.

Säästöt sosiaalietuuksiin kuten työttömyyspäivärahan lapsikorotuksen poisto, sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja asumistuen leikkaukset iskevät pienituloisten perheiden lapsiin. Kuitenkin esimerkiksi oluen hintaa on ollut ilmeisesti tärkeää laskea ja purkaa nykyisen osakesäästötilin 50 000 euron maksimisijoitusraja. Millaisella arvomaailmalla varustettu ihminen tekee tällaisia päätöksiä?

Kaikki tämä on sydäntäsärkevää ja surullista. Halusivatko suomalaiset todellakin tätä, hylätä heikoimmassa asemassa olevat? Itse osallistuisin mieluummin enemmän näihin talkoisiin kuin näkisin että otetaan kaikkein pienituloisimmilta, vammaisilta ja sairailta.

Osa lempääläisistäkin näkyvistä poliitikoista iloitsee julkisesti, kuinka kritiikki näitä hallituksen valintoja kohtaan on musiikkia heidän korvilleen. Onko musiikkia korville myös pienituloisten perheiden kertomukset siitä, että ei enää pärjätä tai sosiaalialan työntekijöiden ahdistus siitä, että työtä ei ole enää mahdollista tehdä hyvin?

Nämä ovat aitoja huolia siitä, että Suomesta tehdään luokkayhteiskunta ja pienituloiset, sairaat ja epäonniset hylätään. Toivon todella, että enemmistö suomalaisista ei sydämessään tätä halua.

Anita Huhtala (vihr.)
YTM
Lempäälän Vihreän valtuustoryhmän pj.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?