Tapahtumat rakentavat mielikuvaa kunnista

Lempäälän ja Vesilahden kesä on täynnä tapahtumia. Menoja on tarjolla niin paljon, ettei kukaan yksinkertaisesti ehdi kahlata niitä kaikkia läpi. Vuosittain tai harvemmin toistuvat tapahtumat Kuokkalankosken Markkinoista Narvan Markkinoihin ammentavat vakiintuneista perinteistä ja yhdistävät kylää.

Laadukkaat kesäteatterit tai Laukon kartanon konsertit vetävät kävijöitä huomattavan kaukaa. Punkin ystäville Puntala rockista on muodostunut kansainvälinen festivaali, joka ei yritä tarjota jokaiselle jotain, vaan on keskittynyt tietyn genren kesän kohokohdaksi.

Tapahtumia on turha luetella, niitä on niin paljon. Seudun tapahtumia yhdistäviä tekijöitä ovat oikein valittu kohdeyleisö ja aktiivinen talkoohenki tehdä jotain yhteisten asioiden eteen. Esimerkiksi Kuokkalankosken Markkinoiden 15 000 euron budjetti kuulostaa lähes naurettavalta tapahtuman kokoon nähden. Onkin huomattavaa, että kyse on tapahtuman järjestäjän liikevaihdosta. Järjestäjä on mahdollistaja, jonka avulla markkinoiden liikevaihto helpostikin arvioiden on yli 100 000 euroa.

Rahallakin on suuri merkitys. Valtakunnallisesti tapahtumateollisuuden vuosittainen liikevaihto on yli 2,3 miljardia euroa ja se työllistää lähes 200 000 ihmistä. Taloudellinen merkitys tapahtumapaikkakuntien elinvoimalle on merkittävä.

Tapahtumat ovat kunnilleen muutenkin tärkeitä. Ne paitsi yhdistävät kuntalaisia, ovat paraatiasemassa kuntamarkkinoinnissa. Markkinatoreilla, konserteissa ja urheilutapahtumissa luodaan sitä henkeä, joka kohottaa tai latistaa paikkakuntaa.

Kunta on paitsi organisaatio, pienimmillään jokainen meistä kuntalaisista. Osiensa summa muodostuu siitä, kuinka meistä jokainen ottaa vastaan tai osallistuu oman kylän aktiviteetteihin. Tehdään yhdessä hyviä tapahtumia kotikulmilla, mutta käydään tutkimusretkellä myös naapurissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?