Puntala-rock käynnistyy perjantaina Lempäälässä – luvassa punkin juhlaa

Punk-juhlaa Puntala-rockissa. Kuva vuodelta 2019. Kuva: Kari Pusa/LVS-arkisto.

Punk-alakulttuuriin keskittynyt Puntala-rock järjestetään tulevana viikonloppuna 28.–29. heinäkuuta jo perinteeksi muodostuneeseen tyyliin Puntalan leirintäalueella Lempäälässä. Pieni mutta pippurinen festivaali kokoaa Lempäälään kymmeniä artisteja sekä Suomesta että maailmalta.

Festivaalikesän punkeinta tapahtumaa Puntala-rockia juhlitaan tulevana viikonloppuna Lempäälän maalaisidyllissä. Suomalaiseen talkooperinteeseen ja punkin DIY-henkeen luottava alakulttuuritapahtuma on pysynyt Suomen festivaalikartalla jo 1980-luvulta lähtien.

Puntalaan saapuu tänäkin vuonna esiintyjiä ympäri maailmaa. Kansainvälistä klassikkobändiä ei tämän vuoden esiintyjälistalta löydy, mutta punk-alakulttuurin ystävät tulevat näkemään ja kuulemaan Puntalan festarilavoilla useita mielenkiintoisia tuttavuuksia. Pisimmän reissun Puntalaan tekevät valtameren takaa saapuvat kanadalais- ja kolumbialaisyhtyeet.

– Ulkomaalaisten artistien raahaaminen tänne Pohjolaan on aina monen muuttujan yhtälö, emmekä me voi rahalla kilpailla. Tulijoita kyllä olisi, kiitos hyvän maineemme, mutta valitettavasti budjettimme on rajallisempi kuin monella muulla festivaalilla, sanoo Puntala-rockin järjestelyistä vastaava Mikko Koivuluoma tiedotteessa.

Kaikkiaan Puntalan esiintyjälista venähtää noin neljänkymmenen bändin mittaiseksi, kun mukaan lasketaan varsinaisen festivaalitapahtuman ulkopuoliset aloitus- ja päätösklubit, jotka järjestetään Tampereella, Turussa ja Helsingissä. Itse festivaalialueella esiintyvistä yhtyeistä noin kolmasosa on ulkomaalaisia.

– Kyllähän tämä vuodesta toiseen menee niin, että me emme juurikaan etsi artisteja, vaan vastaanotamme viestejä soittohalukkailta artisteilta. Kyseessä on positiivinen ongelma, joka alleviivaa sen faktan, että punk elää ja voi hyvin Suomessa sekä nähtävästi myös maailmalla, Koivuluoma sanoo.

Lukas Sulopuisto ja Hanna Sipiläinen arvostavat punk-kulttuurissa asiallista käyttäytymistä ja muiden auttamista. Kuva vuodelta 20198. Kuva: Kea Pesonen/LVS:n arkisto

Lähes puhtaasti talkoovoimin järjestettävä Puntala-rock on harvinaisuus Suomen festivaalikesässä. Tapahtuma järjestetään rakkaudesta lajiin haaveilematta minkään sortin kasvusta – eikä kasvu olisi edes mahdollista.

– Puntalan leirintäalue on tapahtuman sielu, eikä siellä voi järjestää tämän suurempia tapahtumia. Tapahtuma-alue on jo venytetty maksimiinsa. Nimikin pitäisi muuttaa, mikäli festari siirrettäisiin toisaalle, Koivuluoma pohtii.

– Onhan tähän järjestelytouhuun vuosien mittaan jonkinlainen rutiini tullut, mutta samalla täytyy tunnustaa, ettei rutiineista ole iloa yllätysten kohdalla – tai sitten ne eivät ole aitoja yllätyksiä. Perusasioiden kanssa ei sentään tarvitse tällä kokemuksella enää arpoa. Toivottavasti tämän vuoden kekkerit menevät läpi hyvässä hengessä ilman yllätyksiä”, Koivuluoma nauraa.

Lippuja tapahtumaan myydään ennakkoon Liveton verkkokaupassa, Tampereen ja Ideaparkin Swamp Music -myymälöissä, Vastavirta-klubilla, Stupido Marketissa sekä Mustan kanin kolossa. Lippuja saa myös portilta.

Puntala-rockin historia alkaa 1980-luvulta, mutta säännöllisesti vuosittain järjestettäväksi tapahtumaksi Puntala muuttui vuonna 2000. Festivaalialueena toimii Puntalan leirikeskus, joka on noin 15 kilometrin päässä Lempäälän keskustasta. Lempäälän keskustaan pääsee junalla ja bussilla sekä Tampereelta että Helsingistä. Tampereelta ja Lempäälän keskustasta on järjestetty linja-autokuljetus festivaalialueelle.

Puntala-Rockin esiintyjät 2023

Aspect Noir, Bad Jesus Experience, Bastards, Bosque Rojo (Can), Corroder, Dart, Desenterradas (Esp), Hauraus, Hautaustoimisto, Huomio, Hårda Tider (Swe), Häpeä, Influenza, Kovaa Rasvaa, Maaseudun Tulevaisuus, Manacles (Ltu), Nafra (Esp), Ohjus, Oi Polloi (Sco), Plasma, Poison Church, Potere Negativo (Ita), Sallan Tauti, Stinkbird, Systema (Col), Tamara Luonto, Teresa Banks, Tiikeri, Total Nada (Can), Urin (Deu), Valse Triste, Vivisektio, X2000 (Swe)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?