Lintuinfluenssan tartuntavyöhyke ulottuu nyt Pirkanmaalle – Älä koske kuolleisiin lintuihin paljain käsin

Ruokavirasto tiedottaa, että lintuinfluenssan tartuntavyöhyke koskettaa myös Pirkanmaata 25. heinäkuuta alkaen. Tartuntavyöhykkeellä siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen pitäminen ulkona on kielletty. Kielto koskee myös luonnonmukaista tuotantoa harjoittavia paikkoja.

Ruokaviraston mukaan korkeapatogeenista lintuinfluenssaa on todettu Suomessa useilla paikkakunnilla. Tartuntavyöhyke kattaa nyt Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien lisäksi myös Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen maakunnat.

Näin Ruokavirasto ohjeistaa toimimaan tartuntavyöhykkeellä lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi:

  • Henkilöiden käynnit siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen eläinsuojassa on kielletty muusta kuin välttämättömästä syystä.
  • Siipikarjan tai vankeudessa pidettävien lintujen eläinsuojassa käyvien henkilöiden tulee pukeutua vain kyseisessä eläinsuojassa käytettäviin suojavaatteisiin, vaihtaa jalkineet eläinsuojan sisään- ja uloskäynnin yhteydessä. Lisäksi kädet on pestävä ja desinfioitava eläinsuojaan tullessa. Mikäli käsienpesua ei ole mahdollista suorittaa, on kuitenkin desinfioitava kädet.
  • Lintujen rehut ja kuivikkeet on säilytettävä niin, että luonnonvaraiset linnut eivät pääse niiden kanssa kosketuksiin.

Jos siipikarjassa tai muissa linnuissa havaitaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, normaalista poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, on asiasta ilmoitettava välittömästi kunnan- tai läänineläinlääkärille. Lintuinfluenssatartuntaan viittavia merkkejä voivat olla veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon väheneminen.

Myös luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista tulee ilmoittaa viipymättä kunnan- tai läänineläinlääkärille.

Ruokavirasto muistuttaa, että lintuinfluenssan tarttumisriski ihmiseen on hyvin pieni, mutta kuolleisiin lintuihin ei tule silti koskea paljain käsin. Jos koskettaminen on jo tapahtunut, on kädet pestävä hyvin vedellä ja saippualla sekä desinfioitava alkoholipohjaisella käsidesillä.

Yksittäiset linnut, joita ei lähetetä tutkittavaksi, voi haudata vähintään 40 senttimetrin syvyyteen sellaiseen paikkaan, jossa riskit ihmisten ja eläinten terveyden vaarantumiselle ovat mahdollisimman vähäiset. Linnun voi myös poimia lapiolla ehjään muovipussiin ja viedä sekajätteisiin. Tällöin tulee käyttää kertakäyttökäsineitä ja sulkea pussi huolellisesti ennen jäteastiaan laittamista. Syrjäisessä paikassa kuolleen linnun voi jättää myös hajottajaeliöstön ravinnoksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?