Pidetään kiinni nuorista lääkäreistä

Tiina Wesslin (vihr.)

Hyvinvointialueet kärsivät vakavasta työvoimapulasta. Puutetta on niin lääkäreistä, hoitajista kuin sosiaalipuolen työntekijöistä.

Työvoimasta kilpailtaessa uusien työntekijöiden perehdytykseen ja tukemiseen pitäisi kiinnittää erityistä huomiota. Kun esimerkiksi lääketieteen opiskelija tulee kesäkandiksi terveyskeskukseen tekemään potilastyötä ensimmäistä kertaa, hänen ensimmäinen kokemuksensa terveyskeskuslääkärin työstä vaikuttaa suuresti siihen, hakeutuuko hän töihin myöhemmin julkisen puolen lääkärin tehtäviin vai kiertääkö terveyskeskukset kaukaa.

Poikani valmistuu lääkäriksi ensi keväänä. Tämän kesän hän työskenteli Lempäälän terveyskeskuksessa vastaanottavana lääkärinä ja sitä edellisen kesän Lempäälän terveyskeskussairaalassa.

Poikani oli ilahtunut Lempäälän terveyskeskuksen hyvästä työilmapiiristä ja siitä, että kokeneemmat lääkärit tarjosivat auliisti apua ongelmatilanteissa. On hyvin mahdollista, että poikani hakeutuu töihin Lempäälän terveyskeskukseen myös valmistuttuaan.

Näin hyvin eivät asiat kuulemma ole läheskään kaikissa muissa paikoissa: poikanikin oli kuullut monia kauhutarinoita tilanteista, joissa kandi oli jätetty työssään oman onnensa nojaan. Tällaiset huonot kokemukset kulkevat tehokkaasti suusta suuhun ja pilaavat terveyskeskusten maineen tuoreiden lääkäreiden silmissä. Sote-henkilöstön työvoimapulan aikana terveyskeskuksilla ei ole varaa karkottaa ainoatakaan työnhakijaa opiskelijoiden huonon kohtelun vuoksi.

Kandivaiheen lääketieteen opiskelijoita houkutellaan lääkäripulasta kärsiviin terveyskeskuksiin kovan palkan avulla. Esimerkiksi Harjavallan terveyskeskukseen Satakunnan hyvinvointialueelle palkattiin tänä kesänä viidennen vuoden lääkäriopiskelijoita töihin miltei 9 000 euron kuukausipalkalla, joka vastaa Harjavallan kaupunginjohtajan palkkaa. Lempäälän terveyskeskuksessa viidennen vuoden kandien palkka on noin puolet Harjavallan palkoista.

Hyvä palkka tietenkin lisää työn houkuttelevuutta, mutta vähintään yhtä tärkeitä veto- ja pitovoimatekijöitä ovat hyvä työilmapiiri ja johtamiskulttuuri, oikeudenmukainen ja selkeä työnjako sekä mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön. Lääkärikandien työssä seniorituella on äärimmäisen suuri merkitys.

Lempäälän terveyskeskus tarjosi tänä kesänä ainakin yhdelle lääkäriksi valmistuvalle työntäyteisen mutta myönteisen ja erittäin opettavaisen ja monipuolisen kokemuksen terveyskeskuslääkärin työstä. Välitän tässä Artun lämpimät terveiset kaikille asiakkailleen ja Lempäälän terveysaseman henkilökunnalle!

Tiina Wesslin (vihr.)

Kirjoittaja on lempääläläinen aluevaltuutettu ja Pirkanmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?