Sähkötupakan myyjä sekä ostaja voivat syyllistyä rikokseen

Sähkötupakan käyttö nuorten keskuudessa on yleistynyt. Poliisi muistuttaa, että sekä alaikäiselle sähkötupakkatuotteita myyvä, kuin niiden ostaja voivat syyllistyä rikokseen.

– Suomessa suurin sallittu nikotiininesteen nikotiinipitoisuus on 20 milligrammaa millilitrassa. Poliisitehtävillä on tullut vastaan sallittua huomattavasti enemmän nikotiinia sisältäviä sähkötupakoita, jotka ovat enimmillään sisältäneet 50 milligrammaa millilitrassa, eli 5 prosenttia nikotiinia, kertoo rikosylikonstaapeli Leo Soitamo nuorten tutkintaryhmästä poliisin tiedotteessa.

Koska yli 20 milligrammaa millilitrassa nikotiinia sisältävän nikotiininesteen maahantuonti on tupakkalain nojalla kiellettyä, sekä tällaisen tuotteen ostaja, että myyjä voivat syyllistyä laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen. Nikotiininesteen myyminen alle 18-vuotiaalle on puolestaan rangaistava tupakan myyntirikoksena.

– Tiedossamme on tapauksia, joissa sähkösavukkeita ostamaan tai myymään tulleita nuoria on ryöstetty. Sähkösavukkeiden pimeään kauppaan sisältyy siis lukuisia riskejä, eikä rikoksen uhriksi joutunut nuori välttämättä uskalla kertoa kiinnijäämisen pelossa tapahtuneesta huoltajilleen tai poliisille. Ryöstön uhriksi joutuneiden nuorten ei kuitenkaan tulisi aristella tapahtuneen ilmoittamisesta viranomaisille, muistuttaa Soitamo.

– Poliisi suhtautuu näihin ryöstöihin vakavasti, eikä niistä ilmoittamisessa tulisi empiä, Soitamo summaa.

Lue myös: Sähkötupakkaa on Lempäälässä havaittu jopa ala-asteikäisillä – ”Some koskettaa lapsia ja nuoria laajemmin kuin ehkä kuvitellaankaan”

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?