Tuttu ja tuntematon Väinö Linna – Vesilahden kirjastolla kuullaan esitys ikonisesta kirjailijasta

Kimmo Hovila, Eija Komu (edessä) ja Mirja Honkanen pureutuvat kirjailija Väinö Linnan tuotantoon ja sanomaan.

Vesilahden kirjastossa kuullaan keskiviikkona 13. syyskuuta kello 18 somerolaiskolmikko filosofian tohtori Eija Komun, lausuja Mirja Honkasen ja laulaja Kimmo Hovilan esitys Väinö Linna – kansakunnan ääni.

Eija Komun esitelmän lähestymistapa on valtaosin tekstinanalyyttinen, ja hän sekä Mirja Honkanen esittävät näytteitä Linnan tuotannosta. ”Totuus ei ole punainen eikä valkoinen, vaan se on inhimillinen”, on Väinö Linna sanonut, ja esityksessä haetaan nimenomaan Väinö Linnan humaania ja ihmisyyden ytimeen pureutuvaa sanomaa.

Kimmo Hovila esittää seuraavat laulut: Ruusu on punainen, Kansainvälinen, Jääkärimarssi ja yhteislauluna Täällä Pohjantähden alla. CD:ltä kuullaan Miljoonasateen Meitä jyrätään ja Veikko Sinisalon esittämä Lahtisen monologi.

Trio on vieraillut Vesilahden kirjastossa aiemmin puhumassa Oiva Paloheimosta ja Yrjö Jylhästä.

 

Väinö Linna (1920–1992) saavutti kirjallisuudessamme ja kulttuurikeskustelussamme ikonisen aseman rivimiesten tuntoja peilaavalla Tuntemattomalla sotilaalla (1954) ja aikoinaan uutta näkökulmaa sisällissodan vaiheisiin luoneella Täällä Pohjantähden alla –romaanitrilogialla (1959–1962). Silti myöskään hänen alkuvaiheensa romaaneja Päämäärää (1947) ja Mustaa rakkautta (1948) ei voida ohittaa puhuttaessa hänen tuotantonsa virikkeistä ja keskeisestä tematiikasta.

Eija Komu on tehnyt pro gradu -tutkielmansa Vastuun ja syyllisyyden ongelma Väinö Linnan romaanitrilogiassa Täällä Pohjantähden alla Joensuun yliopistoon 1984 (tyttönimellä Ehrukainen). Hän on tavannut Väinö Linnan, ja kirjailija tutustui tuohon graduun.

Komu on myös osallistunut valtakunnalliseen Väinö Linna -tietokilpailuun 1996 ja sijoittunut ainoana naisfinalistina neljänneksi. Loppukilpailu televisioitiin. Tentaattoreina olivat Jyrki Otila ja Reijo Salminen. Urjalan kunnanvirastossa sijaitseva Väinö Linnan seuran arkisto on Eija Komun koostama.

Kimmo Hovila on puolestaan esittänyt Jussi Koskelaa Somerniemen Musiikkiteatterin Täällä Pohjantähden alla -musiikkinäytelmässä 2021.

Tilaisuuden järjestää Vesilahden kunnankirjasto, ja siihen on vapaa pääsy.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?