Italialaiset kokit tarjoilivat umbrialaisia perinneruokia

Vain viini puuttui. Kiinnostus umbrialaisia perinneruokia kohtaan ylitti kaikki odotukset. Väkeä kävi Lempäälä-päivänä ruokia maistelemassa lähes kolminkertainen määrä odotettuun verrattuna.

 

Lempäälä sai viime viikonloppuna vieraita Umbrian maakunnasta Italiasta ja erityisesti Umbriassa sijaitsevasta ystävyyskunnastaan Castiglione del Lagosta.

Castiglione del Lago on kaunis pikkukaupunki, joka sijaitsee Umbrian ja Toscanan rajalla Trasimeno-järven rannalla. Lempäälään saapuneet vieraat tutustuttivat ystävyyskuntansa asukkaita paikallisiin umbrialaisiin perinneruokiin.

Italialaisille ruoka on hyvin tärkeä asia ja maa onkin kuuluisa muun muassa erinomaisista pastoistaan, pitsoistaan, juustoistaan ja risotoistaan.

Yksi Lempäälään saapuneista kokeista, Giuseppina Mariotti, kertoi rakkautensa ruoanlaittoon syntyneen jo lapsena. Nykyisin Mariotti toimii ravintola-alalla yhdessä elämänkumppaninsa, ystävyystoimikunnan puheenjohtajan Eraldo Ciarinin avustuksella.

− Tykkään laittaa monenlaisia ruokia. Erityisenä spesialiteettina minulla on muun muassa pastataikina, joka on aivan omanlaisensa. Siinä taikina nostatetaan taikinajuurella. Taikinasta tehdään pallo ja siitä nypitään hyppysellisiä kiehuvaan veteen. Valmis tuorepasta nautitaan pastakastikkeen kanssa, joka tehdään paikallisista korkealaatuisista ja tuoreista raaka-aineista. Pastakastikkeissa on luonnollisesti suuri määrä erilaisia vaihtoehtoja.

Italialainen ystävyyskunta-aktiivi Eraldo Ciarini (vas.), kokki Giuseppina Mariotti, tulkkina ja oppaana toiminut Pirjo Nenonen sekä kokkiryhmän vetäjä Giancarlo Passeri vierailivat Lempäälässä ystävyyskuntatoiminnan merkeissä. Vierailun toteuttamiseen osallistuivat F.I.C. Federazione Italiana Cuochi, Associazione Provinzale Cuochi Perugia ja Unione Regionale Cuochi Umbri. Kuva: Annika Eronen

Umbrian maakunnassa käytetään muun Italian tavoin paljon tuoreita vihanneksia ja hedelmiä ruoanlaitossa. Italian ilmasto on monissa osissa maata suotuisa maanviljelyyn ja aurinkoa riittää.

− Yksi asia, mikä myös vaikuttaa esimerkiksi vihannesten hyvään makuun, on maaperä, kertoi Umbrian maakunnan kokkien liiton, Dipartimento Solidarieta Emergenze Fic, puheenjohtaja, kokki ja yrittäjä Giancarlo Passeri.

−Erityisesti lehtivihannesta käytetään Umbriassa paljon. Ruoanlaittoa arvostetaan, kiinnostus hyvää ruokaa kohtaan saadaan jo verenperintönä. Oma yritykseni on erikoistunut pitopalvelutoimintaan ja toimittamaan eri ravintoloille käsin valmistettua pastaa.

Umbria on alueena hyvin puhdasta, alueella ei ole paljon teollisuutta ja oman alueen ruokatuotantoa hyödynnetään aina kun mahdollista. Tarjonta ja valikoima on runsasta, ja Umbrian kokit vievät mielellään tietoutta maakunnan ruokakulttuurista muualle Italiaan ja myös ulkomaille.

Umbria on Italian hallinnollisista alueista ainoa, jolla ei ole merenrantaa. Alueella on paljon puhdasvetisiä järviä, esimerkiksi Italian neljänneksi suurin järvi Trasimeno sijaitsee juuri Umbriassa, Castiglione del Lagon ja muiden samankaltaisten idyllisten kaupunkien tuntumassa.

− Järvikala kuuluu sen vuoksi perinteisiin umbrialaisiin ruokiin, Passeri kertoi.

− Lempäälän asukkaille tarjoilimme alueemme kalaa, joka oli järvikaislalla hiilostettua. Silloin kalaan tulee aivan omanlaisensa maku.

 

Tryffeliä käytetään Umbriassa paljon. Alueella valmistetaan torta al testo -leipäsiä, jotka on tehty vehnätaikinasta. Torta al teston täytteeksi voidaan laittaa esimerkiksi paistettua tuoremakkaraa, leikkeleitä tai lehtivihannesta.

− Juuri erilaiset ilmakuivatut leikkeleet ja pavut kuuluvat myös Umbrian maakunnassa suosittuihin ruoka-aineisiin, Passeri lisäsi.

Italialaisen ruoan lähettiläinä Lempäälässä vieraillut maakunnan kokkien liitto tekee Umbriassa hyväntekeväisyyttä.

− Tulemme apuun erilaisissa kriisi- ja hätätilanteissa, kun on ollut esimerkiksi maanjäristys tai muu luonnonmullistus. Menemme paikalle auttamaan ruokapuolessa, valmistamme kriisitilanteen kohdanneille ruokaa vapaaehtoistoiminnan pohjalta.

Suomalaista ruokaa italialaiset vieraat pitivät italialaiseen ruokaan verrattuna erilaisena, mutta hyvänä ja korkealaatuisena.

Lempäälän ja Castiglione del Lagon ystävyyskuntatoiminta käynnistyi virallisella ystävyyskuntasopimuksella vuonna 2007.

− Aikaisemmin täällä on käynyt esimerkiksi kaupunkimme kuoro esiintymässä ja Lempäälästä taas on käyty osallistumassa muun muassa maratoniin, joka juostaan Trasimeno-järven maisemissa, Ciarini muisteli.

 

Annika Eronen