Lempäälä kutsuu työikäisiä vastaamaan hyvinvointikyselyyn

Työikäiset − vielä − kaverukset Jouko Mattila (oik.) ja Juha Raunio Lempäälästä ovat vuosien ajan käyneet viikottain kimpassa sauvakävelemässä. Kuva: Erkki Koivisto

 

Millaiseksi koet tämänhetkisen hyvinvointisi? Pystytkö nousemaan portaita yhden kerrosvälin levähtämättä? Kuljetko työ- tai opiskelumatkasi jalan?

Myös muun muassa viikoittaisen arkiliikunnan ja lihaskuntoa ylläpitävän harrastuksen kestoa tiedustellaan Lempäälän kunnan nettikyselyssä, jossa vapaalle sanallekin on sijansa.

Kysymyksiä on vähän eikä vastaaminen vie kuin hetken. Kuittaus tulee välittömästi ruudulle muutaman minuutin näpyttelyn jälkeen: ”Kiitos vastaustasi! Vastaustasi käytetään nimettömänä kunnan liikunnan ja hyvinvoinnin edistämistyössä. Kunta seuraa asukkaidensa liikunta-aktiivisuutta ja terveyttä, ja vastauksesi yhdistettynä muiden kuntalaisten vastauksiin tuo tärkeää lisätietoa ikäluokkasi liikkumisesta.”

Lempäälän kunta kerää syksyn aikana tietoa työikäisten hyvinvoinnista ja liikuntatottumuksista. Vastaavanlaista kyselyä ei ole tehty Lempäälässä aikaisemmin. Lempäälän kunnan yhteisöjohtaja Kati Hämäläinen-Myllymäki toteaa, että pilottihankkeessa nyt työikäisistä haettavaa hyvinvointitietoa on aiemmin kertynyt lähinnä negaatioiden kuten työttömyyslukujen valossa ja päihteiden väärinkäytön kautta.

 

Sähköisesti täytettävään kyselyyn vastataan anonyymisti.

Kyselyyn on päässyt vastaamaan 24. elokuuta alkaen ja jatkuu lokakuun loppuun saakka.

− Kyselyyn vastaaminen vie aikaa noin viisi minuuttia ja auttaa kuntaa asukkaidensa hyvinvoinnin edistämistyön kohdentamisessa. Työikäisistä on melko niukasti saatavilla hyvinvointiin liittyvää dataa, kerättyä tietoa hyödynnetään kunnan hyvinvointiraportissa sekä poliittisen päätöksenteon tukena. Kyselyyn vastaajia ei tunnisteta, painottaa Lempäälän kunnan yhteisöjohtaja Kati Hämäläinen-Myllymäki.

 

Hämäläinen-Myllymäki sanoo, että kyselyyn voi vastata kuka tahansa työikäinen sähköisesti eikä lkunta valitse kyselyyn osallistujia. Koteihin ei lähetetä kyselylomakkeita eikä muutakaan otantaa ole.

− Ensisijaisesti tiedotamme kyselyyn osallistumisesta eri tapahtumissa, ryhmissä ja kanavissa, joissa ajattelemme työikäisten olevan ja mistä heitä tavoitamme.

Vastauksia odotetaan saatavan runsaasti.

Lempäälän noin 25 000 asukkaasta 18−65-vuotiaita työikäisiä on noin 14 000. Hämäläinen-Myllymäen mukaan kunnalla ei ole tarkkaa tavoitetta siitä, kuinka paljon vastauksia olisi hyvä saada.

− Toki kolmekymmentä prosenttia työikäisistä olisi jo hyvä tulos ja vertailtavuuden kannalta antaisi kuvan työikäisten tilanteesta Lempäälässä.

 

Lempäälän kunta toteuttaa Weborpol-kyselyn yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja kyselyä hallinnoivan Likesin tutkimuskeskuksen kanssa. Samaiseen kyselyyn vastaavat työikäiset kuntalaiset myös Eurajoella, Kemissä ja Jyväskylässä.

 

Vastaamaan pääsee linkistä: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/0d43c251-8995-4b86-b477-b983c35369c3?displayId=Fin2777762

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?