Emämunaus Lempäälässä

Katkeruudella luen Aamulehteä 15.9.2023., jossa selvitetään, mitä eroa on laitoshoidolla ja palveluasumisella. Samassa artikkelissa selitetään myös tällä hetkellä vanhuspalveluiden ketjuun noussutta yhteisöllisen asumisen käsitettä. Kerrotaan mm. että Sastamalassa, Nokialla ja Kangasalla ko. palvelua on.

Näin on ollut myös Lempäälässä 2000-luvun alussa rakennettujen Himminnaapurin ja Toimelantalon puitteissa. Asumismuotoa ei vain osattu tällä nimellä kutsua. Käsite on noussut esiin vasta tämän vuoden alusta voimaantulleessa, muutetussa sosiaalihuoltolaissa. Ko. taloissa ovat olleet toiminnallisesti juuri ne elementit, joiden kautta laki nyt asumismuodon määrittää.

Lempäälän Vuokrakodit Oy rakensi Himminnaapurin ja Toimelantalon. Kunta vuokrasi ne vanhuspalveluiden käyttöön. Asukkaat valittiin vanhuspalveluiden kautta asiakkaan palvelusuunnitelman mukaisesti ja tarveharkinnan perusteella. Himminnaapurin toiminnallista luonnetta korostaa lisäksi Himminkodon ja Himminnaapurin välille rakennettu yhdyskäytävä, joka tällä hetkellä on suljettuna.

Tällä välimuotoisella palvelulla helpotettiin kotihoidon ja laitoshoidon paineita ja mahdollistettiin ihmisille turvallinen ja inhimillinen kotiasuminen.

Vuoden 2022 lopulla asukkaat saivat tiedotteen palveluiden lopettamisesta. Asunto jäi käyttöön.

 

Mitä tapahtui, sitä olen selvittänyt tämän vuoden ajan. Kirjattuja päätöksiä palveluiden lopettamisesta ei löydy. Ei niin, koska ne loppuivat samalla, kun viranhaltijan toimesta vanhuspalveluiden vuokraamat tilat  siirrettiin omistajalleen eli Lempäälän Vuokrakodeille. Vuokrakodit eivät tuota palveluita. Eli vuokrasopimus näiden kahden toimijan väliltä siis lopetettiin. Käytännössä se merkitsi sitä, että palvelut sanottiin samalla irti asunnoista.

Ilmeisesti silloinen vt. hyvinvointijohtaja teki tempun, joka meni ohi kaiken päätöksentekojärjestelmän. Enää ei tälle asialle voi mitään. Rypistellä ei enää voi, kun on jo housuissa!

Nyt pitäisi saada hyvinvointialueen viranhaltijat vierailemaan Lempäälässä ja katsomaan ko. kiinteistöt varusteineen. Ne voidaan ottaa samaan käyttöön, jos hyvinvointialue tajuaa Himminnaapurin ja Toimelantalon yhteisöllisen asumisen valmiudet. Uskon, että samanlainen vuokrasopimus voitaisiin saada molempien tahojen välille kuten ennenkin kunnan kanssa.

 

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

vanhustyön johtaja, emerita

kunnanvaltuutettu (kesk.)

Kommentit (5)

 1. mattikoskinen

  En ymmärrä tämän kaalimaanvartija pukin kirjoittelua.
  Ei ole ennenkään ollut Himmin naapuri mitään palveluasumista.
  Kuulin taannoin aamulla seitsemän aikaan kun vanhainkodissa soitettiin koska tulet töihin? Potilas Himmin naapurissa oli pudonnut sängystä ja oli painellut hätänappia klo 12 asti.
  Soittaja ei voinut mennä auttamaan kun virkahenkilö oli kieltänyt auttamasta koska ei sietänyt v…..shoidon johtajaa. Arvaatte kuka on auttamiskiellon antanut virkahenkilö. Kun selvittelin virkahenkilöitten tekemiä rikoksia niin minua uhkailtiin oikeustoimilla. Ei ole vielä haastettu.
  Väärät ideologistit leikkii sairaitten, vammaisten etc. elämisellä ja asumisella.
  Tällaisten virkahenkilöitten paikka olisi lukkojen takana.

  • Eero Ruotsila

   Kunta voi nyt suostutella hyvinvointialuetta palauttamaan tilanne entiselleen. Onhan tässä kyse kuntalaisten edusta. -Vastaavalla tavalla kunta toimii esimerkiksi kevyen liikenteen väylien puolesta, vaikka ne eivät kuuluisi lain mukaan kunnan rakentamisvelvollisuuden piiriin.

  • mikkokarki

   Nyt et ymmärrä mitä kirjoitat. Minä olen aika hyvin selvilla kirjoittajan ansioista ja teoista kaikessa vanhuspalveluun liittyvässä. Jostain oikein vanhasta en voi tietää, mutta näissä asioissa Maikki on ollut paras asiantuntija kunnassa. Häntä ei ole kuunneltu. Vanhusten asiat on aina ollut Maikin sydäntä lähellä ja nytkin hän on ollut ajan hermolla näitten yllättävien muutosten kohdalla. Eikä ole pitänyt kynttilää vakan alla!

 2. Kari Virtanen

  Kotokampus/Ehtookoto pystyy ja haluaa Yhteisöllistä palveluasumista Lempäälässä toteuttaa mutta tämä on siitä kiinni haluaako Pirhan päättäjät näin toimia ja palvelua hankkia?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?