Sanomalehdet tavoittavat miltei kaikki suomalaiset – LVS vahva omalla alueellaan

Lempäälän-Vesilahden Sanomat tavoittaa printtijulkaisullaan ja verkkosivuillaan 21 700 lukijaa viikoittain.

Kansallisen Mediatutkimuksen 2023 mittauksen mukaan 96 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista lukee sanomalehtiä. Lukumääränä tämä tarkoittaa yli 4,1 miljoonaa ihmistä.

Sanomalehtien lukeminen on hyvin tasapuolista: sanomalehdet tavoittavat eri ikäisistä 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista 91–97 prosenttia, eri ammattiryhmissä työskentelevistä 91–99 prosenttia ja eri tuloisista kotitalouksista 94–98 prosenttia.

Sanomalehtisisältöjä lukee digitaalisena 88 prosenttia suomalaisista. Yleisintä digilukeminen on 35–44-vuotiaiden ikäryhmässä, 95 prosenttia. Vähiten sanomalehtien digitaalisia kanavia käyttävät 65 vuotta täyttäneet, joskin heistäkin useampi kuin kolme neljästä (77 prosenttia) lukee digitaalisia sanomalehtiä joko paperilehden ohella tai pelkästään digitaalisina. Viimeisen vuoden aikana yli 65-vuotiaillakin sanomalehden digitaalinen lukeminen ohitti painetun lehden (75 prosenttia) lukemisen. Uutismedian digitaalinen käyttö on nyt ensimmäistä kertaa painettua yleisempää kaiken ikäisten keskuudessa.

Painettua sanomalehteä lukee joka toinen (52 prosenttia) suomalainen, nuorimmista reilu neljännes (28 prosenttia) ja vanhimmista kolme neljästä.

Vain digitaalisena sanomalehtiä lukee 1,9 miljoonaa suomalaista. Yhtä moni (1,9 miljoonaa) lukee sanomalehtiä sekä painettuna että digitaalisena. Pelkästään painettuna sanomalehtiä lukee 344 000 suomalaista.

– Matka painetusta lehdestä nykyiseen monen muodon tarjontaan on ollut sanomalehden usean vuosisadan mittaisessa historiassa varsin lyhyt. Siihen nähden lähes kaikkien, myös vanhempia ikäluokkia edustavien suomalaisten siirtyminen digitaalisen uutismedian käyttäjiksi on ollut varsin nopeaa, arvioi Uutismedian liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen.

– Tutkitusti suomalaisten mielestä luotettavin, riippumattomin ja asiantuntevin media – sanomalehdet digitaalisina tai painettuina – yhdistää vahvasti suomalaisia. Ehkä tuossa nousivatkin esiin juuri ne perusteet, miksi luemme journalistista uutismediaa, sanomalehtiä, näin laajasti.

LVS tavoittaa hyvin lempääläiset ja vesilahtelaiset. Kuva: Seppo Kummala

Myös Lempäälän-Vesilahden Sanomat tavoittaa hyvin alueensa asukkaat. LVS tavoittaa viikoittain 21 700 lukijaa. Painettua lehteä viikottain lukee 15 100 lukijaa KMT:n mukaan. Kokonaistavoittavuus sisältää myös digilukijat.

Viikoittain yli puolet lempääläisistä (54,2 prosenttia) lukee LVS:ää, vesilahtelaisista peräti kolme neljästä (75,1 prosenttia).

– Digitilausten määrä kasvaa koko ajan. Jokainen paperilehden tilaus sisältää myös lukuoikeudet kaikkiin digitaalisiin sisältöihin. Yhä useampi paperilehden lukija onkin ottanut rinnalle digisovelluksen, jonka kanssa yhdessä saa paikallisesta mediasta kaiken hyödyn irti. Sähköisessä julkaisussa saamme uutiset nopeasti lukijoillemme suoraan vaikka kännykkään. Esimerkiksi onnettomuusuutisoinnissa nopeus on ratkaisevaa. Kerran viikossa printtiin paketoidaan tukeva kooste viikon aikana tapahtuneista, kuvailee LVS:n päätoimittaja Seppo Kummala.

Kummala iloitsee tutkimustuloksen kertomasta, jonka mukaan paikallislehti tavoittaa hyvin myös aktiivi-ikäisen väestön.

– Usein kuulee puhuttavan, että printtilehti on vanhan kansan tuote. Tutkimus osoittaa, että se ei pidä paikkaansa. Myös nuoret aikuiset ja keski-ikäiset kaipaavat luotettavaa tietoa paikallisista tapahtumista ja uutisista. Aiheiden kiinnostavuudessa paikallisuus korostuu yli muun.

Lempäälän-Vesilahden Sanomat kuuluu Pirmediat Oy:hyn, joka julkaisee viittä tilattavaa paikallislehteä Tampereen kehyskunnissa. Ne tavoittavat viikoittain KMT:n mukaan noin 80 000 lukijaa. Pirmedioiden tuotevalikoimaan kuuluu lisäksi Pirkkalainen -lehti, joka jaetaan alueellaan joka talouteen, sekä kaksi paikallisradiota; Tampereen Kiakkoradio ja Radio Sun.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?