Piikki: Luottamus koetuksella

Lempäälän kunnan hallinto on päässyt taas otsikoihin. Viimeksi kunta joutui myöntämään virheet ja puutteet Hauralan eteläosan kaavassa. Entä mitä on ajateltava opetuspäälliköstä, jonka vastaaminen tietopyyntöön kesti lähes kolme kuukautta. Eduskunnan oikeusasiamies totesi, että siinä laiminlyötiin määräaikoja eli kunnan menettely oli lainvastainen.

Nämä tapaukset jatkavat päättymättömältä tuntuvaa sarjaa kunnan hallinnon tekemiä virheitä. Otsikoilla on kielteinen vaikutus ulkopuolisten mielikuvaan kunnastamme. Luottamus kunnan johtoon menee myös lempääläisillä, kun virheitä tulee jatkuvasti liikaa, pienemmissä ja suuremmissa asioissa.

Saa nähdä, millaisen budjetin Lempäälä tekee ensi vuodeksi. Aiotaanko täällä selvitä muista kunnista poiketen ilman merkittäviä sopeutustoimia? Vaikka elämme saarella, emme ole irrallaan koko maan taloudellisesta tilanteesta eli taantumasta. Usko ja toivo ovat hyviä asioita, mutta taloussuunnitteluun ne eivät sovi.

Suomen taloudessa ei nyt ilonaiheita ole. Joku voi sanoa, että valoa näkyy tunnelin päässä, mutta pelkään sen olevan vastaantuleva juna. Lähes kaikki ovat sitä mieltä, että sopeutustoimia ja leikkauksiakin tarvitaan, kunhan ne eivät osu omalle kohdalle.

Kaukana ovat ajat, jolloin haettiin yhdessä konsensusta. Monet tahot järjestävät mielenilmauksia, ja opiskelijat ovat jopa vallanneet oppilaitoksiaan, koska pelkäävät elintasonsa laskevan. Tänä vuonna he ovat vielä voineet viettää täyttä opiskelijaelämää, kun bileisiin on ollut varaa. Esimerkiksi Helsingin keskustassa ihmeteltiin tuntikausia kaduilla kiemurrellutta jonoa. Kyse oli kuulemma lippujen hankkimisesta Rukan ensilumen bileisiin. Hinta oli vaatimattomat 299 euroa, mutta se ei tuntunut köyhiä opiskelijoita haittaavan. Voi olla, että ensi vuonna he joutuvat käyttämään aikaansa enemmän vain opiskeluun. Onpa tylsää.

Tylsyyttä ei nykyihminen kestä. Kuitenkin tylsyys on luovuuden edellytys. Älylaitteet ovat täyttäneet elämämme tylsät hetket, joita aikaisemmin saattoi käyttää rentoutumiseen tai ajatteluun. Kanadalaistutkimuksen mukaan tällä vuosituhannella syntyneet Z-sukupolven edustajat ovat muita masentuneempia, ahdistuneempia, yksinäisempiä, varautuneempia ja turvallisuushakuisempia. Tutkimuksen mukaan syy on suurelta osin älylaitteissa, jotka vähentävät kasvokkain tapahtuvaa vuorovaikutusta.

Pirha on myös jatkuvasti otsikoissa. Monet asiantuntijat yrittävät takoa järkeä päättäjiin, mutta Pirha ei taivu muuttamaan suunnitelmiaan. Vanhusten hoidon tulevaisuus on suurin huolenaihe. Viimeksi kirjoitettiin tutkimuksesta, jonka tulosten mukaan Pirhan oma palvelutuotanto on huomattavasti ostopalvelua kalliimpaa. Pirha on yrittänyt kumota tulokset, mutta he ovat joutuneet samalla tunnustamaan, etteivät edes tiedä oman hoivapalvelunsa hintaa.

Lopuksi Vesilahteen, jossa on käynnissä kunnanjohtajan haku. Pesti on vaikea, kun pitää yhtä aikaa kehittää kuntaa ja säilyttää päättäjien luottamus.

Piikki

Kirjoittaja odottaa hyvää hallintotapaa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?