Vertaisveturit vertaiskehittävät

Vesilahden, Akaan, Punkalaitumen ja Urjalan vertaisveturit ja vertaisohjaajat kokoontuivat Punkalaitumella 8. syyskuuta käynnistämään Pirkanmaan hyvinvointialueen rahoittamaa yhteistä hanketta. Punkalaitumen Ladun ja Polun hallinnoimaa hanketta vetävät Mallu Saarinen ja Seija Mahlamäki-Kultanen tiiviissä yhteistyössä muiden kuntien vertaistoimintaa ohjaavien viranhaltijoiden kanssa.

Vapaaehtoistoiminta liikunnan parissa on monin tavoin hyödyllistä. Muiden liikuttaminen on hyvä syy liikkua myös itse. Pirkanmaan hyvinvointialueen tavoitteena on esimerkiksi ennalta ehkäistä kaatumisia, ja siinä toimintakykyä ylläpitävä liikunta on tärkeä keino.

Joka kunnasta oli innokas ja kehittämishaluinen joukko koolla, yhteensä melkein 40 henkilöä. Vesilahdesta oli mukana yhdeksän vertaisveturia.

Eri kuntien ja kylien oloihin sopivia toimintamalleja oli yllättävän monta erilaista. Yhdessä esiteltiin omia toimintamuotoja ja niistä valittiin yksi malli annettavaksi lainaan toisiin kuntiin. Kehittämistyössä on muistettava kuntien olosuhteiden erot ja vapaaehtoistoiminnan luonne. Vapaaehtoisten voimavarojen ja oman jaksamisen vaaliminen on tärkeää. Se oli tärkeä periaate uutta mallia valittaessa. Se mikä toimii heillä, ei ehkä toimi meillä ja päinvastoin.

Punkalaitumen kunta ja hyvinvointisuunnittelija Päivi Paija tukevat hanketta monin tavoin. Kunta hoiti myös hanketapaamisen maittavan tarjoilun.

Lähikokoontumisen jälkeen veturit kokeilevat eri kunnissa lainaamaansa mallia ja keräävät siitä palautetta. Marraskuussa on vuorossa loppuseminaari, jossa mallit vielä hiotaan ja levitetään tiedoksi muidenkin kuntien vertaisveturien käyttöön.

Yhteinen hanke vahvistaa vapaaehtoisen työn näkyvyyttä ja arvoa. Vapaaehtoiset eivät välttämättä itsekään huomaa, miten arvokkaan panoksen antavat yhteiseksi hyväksi. Pienten kuntien palvelujen vähetessä vapaaehtoistoiminta liikunnan parissa lisää kuntalaisten hyvinvointia monin tavoin. Moneen vertaisveturien vetämään liikuntatuokioon liittyikin tapaamista, tarinointia ja yhteistä aikaa ilman sen suurempia tavoitteita.
Ensimmäinen kokoontumisen sujui huumorin ja naapuriavun voimin – se lupaa hyvää jatkoon.

 

Riitta Vatanen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?