Hyvinvointialuejuna puksuttaa eteenpäin

Hyvinvointialuejärjestelmä on kirvoittanut Jocka Träskbäckin Aluevaltuutetun kuulumiset -palstalla (LVS:n printtilehdessä 11.10. ja  netissä 10.10.) hyvinkin voimakkaaseen kritiikkiin hyvinvointialuejakoon nähden.

Lue lisää: Hyvinvointialueiden yhdistämiseen valmistauduttava

Hyvinvointialueen vanhusneuvoston kautta olen voinut seurata järjestelmän kehittymistä, joka kieltämättä vaikuttaa haastavalta ja erittäin himmelimäiseltä organisaatiorakennelmansa kautta.

Mietin, mitä olisi toisin jos, kuten Jocka esittää, alueita olisi ollut vähemmän eli alueet olisivat olleet isompia? Kun asiakas on vaarassa tässä pienemmässäkin variaatiossa jäädä heikosti saavutettavien palveluiden ulkopuolelle? Tätä pohdin.

Hyvinvointialueen alkutaipaleella eräänä kuormittavana kustannustekijänä ovat kaikista kunnista siirtyneet esimies- ja johtajahenkilöstöryhmät; jokaisella kunnalla oli toimiva esimieskunta, mikä sellaisenaan siirtyi uuteen organisaatioon. Lähtökohtaisesti hyvinvointialueelle siirryttäessä johtamisjärjestelmään liittyviä vakanssikuvioita olisi pitänyt voida tarkistaa ja supistaa. Lisäksi tulivat huomattavat palkankorotukset kustannuksiin. Henkilöstöorganisaatiota voidaan tarkistaa ilmeisesti vasta eläkkeellesiirtymisjärjestelmän kautta ja se ottaa aikaa.

Tietojärjestelmien yhteentoimivuus on eräs oleellinen asia ja kustannustekijä. Vähän jokaisella kunnalla ja organisaatiolla oli käytössään tieto-ohjelmia, jotka eivät ”seurustele” keskenään ja niinpä tiedon siirto yksiköstä toiseen takkuilee; tiedon siirrossa on monta porrasta ja joudutaan tekemään päällekkäistä työtä. Tämäkin kehittämistyö ottaa aikansa, kuten Jocka kirjoittaakin.

Erilaiset suunnitelmat ovat lausunnolla ja ovat saaneet paljon kritiikkiä osakseen. Ja aivan aiheellisesti.

Tässä vaiheessa tarvitaan kuntalaisten/järjestöjen/asiantuntijoiden aktiivista työpanosta, jotta esityksiin saadaan ne muutokset, joiden kautta todellisuudessa asiakaskeskeisyys saadaan turvatuksi. Nyt rakennetaan talon perustaa. Nyt meidän kaikkien on oltava aktiivisia niin, että aluevaltuustolla on tukea tehdä kipeitäkin päätöksiä palvelusuunnitelmiin, joiden kautta hyvinvointialueet tulevat toimimaan.

En olisi hätäinen alueliitosasiassa. Ymmärrän, että politiikkakin puhuu omasta puolestaan.

 

Maikki Hämäläine-Ylikahri

kunnanvaltuutettu (kesk)

Yksi kommentti

  1. Jocka Träskbäck

    Hämäläinen-Ylikahrillla on kirjoituksessaan useita hyviä pointteja. Yhdistämisiä ei tosiaan olla tekemässä (ehkä) vielä vuosiin, mutta niihin tulee valmistautua jo nyt muutoskustannusten rajaamiseksi. Keskustelu on tervetullutta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?