Lempäälän seurakunta tekee aktiivista ympäristötyötä

Birgitan polku. Kuva: Katariina Rannaste

Pirkkalalainen Johanna Raivio kysyy kirjoituksessaan, piiloutuuko Lempäälän seurakunta talouselämän ja luontoa alistaen maksimaalista hyötyä tavoittelevien joukkoihin? Vastauksemme on, että ei piiloudu.

Tähän liittyen haluamme nostaa esille kolme näkökulmaa. Ensimmäisenä perustava kysymys: miksi luonto ja siitä huolehtiminen on Lempäälän seurakunnalle merkittävä asia? Me ihmiset olemme osa luontoa ja sen kiertokulkua. Kirkossa käytämme usein termiä luomakunta, ja sanomme, että meidän ihmisten tehtävä on viljellä ja varjella luomakuntaa. Luomakunta on verkosto, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Ympäristövastuuseen meitä rohkaisee ja siinä meille voimia antaa kristillinen usko. Kun toimimme, kuuntelemme herkällä korvalla asiantuntijoita, ja teemme yhteistyötä eri tahojen kanssa.

Toiseksi: Strategiansa mukaisesti ”Lempäälän seurakunta elää yhteydessä kolmiyhteiseen Jumalaan, toinen toisiimme ja ympäristöömme. Yhdessä kasvaen kohtaamme, palvelemme ja kutsumme mukaan.” Tätä missiota olemme hoitaneet muun muassa koordinoimalla Ideaparkin Keskusaukiolla järjestettävää Nollapäästöpäivän tapahtumaa yhteistyössä paikallisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa.

Toukokuussa 2022 Lempäälän seurakunta järjesti Sääksjärvellä lähiluontoiltapäivän, jossa tietokirjailija ja metsäekologian lehtori Petri Keto-Tokoi puhui metsän monimuotoisuudesta. Samassa tilaisuudessa lempääläläisillä oli mahdollisuus puhua niin kutsuttuun Puskiaisten oikaisuun liittyvistä ajatuksista, tunteista ja kysymyksistä. Myös seurakuntamme
ympäristötyöryhmä jatkaa edelleen aktiivista keskustelua lähiluonnon merkityksestä ja muista ympäristöön liittyvistä tärkeistä asioista.

Kolmanneksi, kun lausuntoja väylähankkeista tai muista ajankohtaisista asioista annetaan, seurakunta luonnollisesti ilmaisee mielipiteensä eri vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia punniten. Myös kirkkovaltuusto päätöksentekijänä kantaa oman vastuunsa.

Lempäälän seurakunta haluaa olla rohkeasti kiinni elämässä. Tämä onnistuu parhaiten tarjoamalla foorumeita yhteisistä asioista keskustelemiseen ja luomalla yhteyksiä eri tavoin ajattelevien ihmisten välille.

Ympäristöasiat aiheuttavat valtavasti huolta, ja me haluamme auttaa näiden tunteiden käsittelyssä. Sekä elämä että elämä – ajallinen ja iankaikkinen ovat kaikkivaltiaan ja rakastavan Jumalan kädessä. Tunne oman elämän hallinnasta kasvattaa yksilöiden ja sitä kautta yhteiskunnan henkistä kestävyyttä vaikeiden tai mahdottomalta tuntuvien haasteiden edessä. Yhdessä olemme enemmän.

Matti Vehviläinen, kirkkoherra

Kati Nieminen, talousjohtaja

Heidi Salonen, kirkkovaltuuston puheenjohtaja

Lempäälän seurakunta

Lue myös: Seurakunnan pitäisi ottaa kantaa omien metsiensä kohtaloon

Yksi kommentti

  1. esahalonen

    Olipa Lempäälän seurakunnalta ympäripyöreä vastaus Johanna Raivion kirjoitukseen. Ei sanottu suoraan onko seurakunta Puskiaisten oikaisua vastaan vai puolesta.
    Hieman samaan tapaan kuin Lempäälän kunta, joka sanoo olevansa luonnon puolesta ja olevansa sitoutunut hiilineuraalisuuteen (ns. Hinku- kunta). Kuitenkin on valmis Puskiaisten oikaisun myötä peitttämään lopullisesti asfaltin ja betonin alle suuren määrän virkistysmetsää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?