Lempäälä valtakunnan kärkeä elinvoimassa

Alueiden tutkimus 2023 listasi jälleen Suomen kunnat elinvoimaisuuden perusteella järjestykseen. Pirkanmaan kunnat pärjäsivät jälleen hyvin, valtakunnan ykkösenä komeilee viime vuoden tavoin Pirkkala. Lempäälä on Pirkanmaan toiseksi elinvoimaisin kunta, tosin viime vuoden valtakunnalliselta kakkossijalta se putosi kuudenneksi.

Vesilahti oli 293 kunnan joukossa elinvoimaisuudella mitaten sijalla 42. Sijoitus parani kahdella pykälällä viime vuotisesta. Sekä Lempäälä että Vesilahti ovat varsin elinvoimaisia kuntia, mistä voi olla ylpeä. Suunnittelu- ja konsultointitoimisto WSP:n vuosittain laatima listaus on toki vain yksi mittari muiden joukossa, mutta sen taustalla on laaja joukko kuntien elinvoimalle ja kuntalaisten tyytyväisyydelle merkittäviä mittareita.

Tuottavuuden ja talouden lisäksi Alueiden tutkimus listaa inhimillistä pääomaa, eli väestöä, osaamista ja haavoittuvuutta, sekä vihreän siirtymän tekoja. Monipuolisuudessaan tutkimus antaa kuntapäättäjille hyviä eväitä siitä, missä on onnistuttu, sekä mihin asioihin olisi laitettava lisää vettä myllyyn.

Päättäjille tutkimustulokset eivät voi tulla kovin suurena yllätyksenä. Tutkimuksen listaamat asiat ovat hyvin tiedossa, tai ainakin pitäisi olla. Tutkimusta tarvitaan oikeiden johtopäätösten tekemiseen. Päätökset näkyvät kaikkialla, myös kuntalaisten arjessa.

Elinvoimaisuuden lisääminen tarkoittaa käytännössä investointien suuntaamista, rajallisen rahapotin jakamista ja jakosuhdetta. Käytännössä siis, minkä verran rakennetaan liikuntahalleja, tuetaan yhdistyksiä tai palkataan koulunkäyntiavustajia ja konsultteja. Kaikesta tästä muodostuu elinvoimatekijöitä, käytännössä siis kuntalaisten hyvinvointia.

Kansallisen tutkimuksen mukaan Lempäälässä ja Vesilahdessa on onnistuttu varsin mallikkaasti. Työtä on syytä jatkaa rinta rottingilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?