Veronkorotus tarvittiin palveluiden turvaamiseksi

Lempäälän kunnanvaltuusto päätti varsin maltillisesta puolen prosenttiyksikön veronkorotuksesta tilanteessa, jossa kunnan talouden sopeutustarve on kuusi miljoonaa euroa. Lempäälän kuntapolitiikkaa ruotivalla Facebook-palstalla pestään tämän päätöksen jälkipyykkiä niin, että roiskuu.

Käytännössä päätös koski sitä, kuinka laadukkaat ja riittävät palvelut haluamme kuntalaisille tarjota. Ilman veronkorotusta kaikki muut kuin lakisääteiset palvelut olisivat leikkausuhan alla. Veronkorotuskaan ei pelasta Lempäälää kaikilta sopeutustoimilta, mutta sen ansiosta kuuden miljoonan sopeutustarve puolittui.

Sote-sektorin siirryttyä hyvinvointialueille kunnissa tehtävät säästötoimet kohdistuvat erityisesti lapsiin ja nuoriin: muun muassa kouluihin, varhaiskasvatukseen, aamu- ja iltapäivätoimintaan, lasten harrastustoimintaan, nuorisoyöhön ja koulukuljetuksiin. Myös monet tärkeät hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelut ovat leikkausten kohteina. Tästä kärsivät kaikki kuntalaiset, mutta aivan erityisesti ikäihmiset.

Kuntaveron korotusta vastustivat kokouksessa kiihkeimmin samat valtuutetut ja valtuustoryhmät, jotka olivat innokkaimmin ajamassa läpi esimerkiksi tekojääratahanketta ja padelhallin ostoa. Nurinkurisinta on, että nämä henkilöt syyttävät nyt kovin sanakääntein korotuksen kannattajia lapsiperheiden talouden kurjistamisesta, vaikka juuri hetki sitten olivat itse valmiit hassaamaan mainittuihin investointeihin niin lapsiperheiden kuin muidenkin kuntalaisten verorahoja 6,5 miljoonan euron edestä. Kuvaavaa on, että pelkästään padelhallin ostohinta kattaisi koko ensi vuoden kuuden miljoonan alijäämän – jääradan ja hallin ylläpitokustannuksista puhumattakaan.

Maltillinen veronkorotus on tässäkin tapauksessa inhimillisempi, oikeudenmukaisempi ja kaukonäköisempi ratkaisu kuin palveluiden heikentäminen ja lakkauttaminen tai esimerkiksi asiakasmaksujen korotukset. Puolen prosenttiyksikön veronkorotus tarkoittaa keskituloiselle työssäkäyvälle lempääläläiselle 14 euron kuukausittaista lisämenoa, mikäli ei oteta huomioon henkilökohtaisia ja automaattisia vähennyksiä. Todellisuudessa maksettavaa jää vielä vähemmän. Pienituloisimmat eivät maksa kuntaveroa lainkaan.

Pidin valtuuston kokouksessa monen muun valtuutetun tavoin puheenvuoron veronkorotuksen puolesta. Jos olisi minkäänlaista toivoa löytää tarpeeksi hölmö ostaja, olisin esittänyt padelhallin myyntiä veronkorotuksen sijaan.

Tiina Wesslin
Kunnanvaltuutettu, aluevaltuutettu (vihr.), Lempäälä

 

Lue myös: Lempäälän veronmaksajat istutettiin maksajan penkille

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?