Lempäälän valtuusto teki kipeän ja vastuullisen päätöksen

Talousosaajina itseään mainostaneiden päättäjien pikavippitodellisuus iski kasvoille viime valtuuston kokouksessa. Vauhdin hurmassa on tilailtu jäärataa ja osteltu padelhallia (ohi liikuntapaikkasuunnitelman), mutta nyt kun laskun maksun aika tuli vastaan yleisen taloustilanteen heikentyessä, työnnettiin pää pensaaseen.

Sopeutuksen tarve paljastui 6 miljoonaksi euroksi, josta puolet valtuuston enemmistö päätti vastuullisesti kattaa veronkorotuksella. Näin valmisteltavaksi jää 3 miljoonan sopeutusohjelma, joka sekin tekee kipeää kunnan peruspalveluista, kuten päivähoidosta tai koulutyöstä.

Valtuustossa myös vastustettiin veronkorotusta. Tämän hidastelun hintalappu kuntataloudelle olisi ollut vähintään 3 miljoonaa, koska kuntavero päätetään kerran vuodessa. Palokunnassa olen tottunut siihen, että talon palaessa sitä lähdetään sammuttamaan heti, eikä odoteta, josko se myöhemmin palaa vielä enemmän.

Lempäälän kunnanvaltuusto teki arvovalinnan ja halusi turvata laadukkaat palvelut. Nyt ensiapuna tehty veronkorotus ei kuitenkaan poista tulevan leikkauksen, eli rakenteisiin puuttuvan sopeutusohjelman, tarvetta. Siinä kunnan työntekijöillä tulee olla laaja vaikutusmahdollisuus ja sen tulee myös tarkastella kunnan hallintoa ja johtoa.

Kun sopeutusohjelma on tehty, toivottavasti hyvässä yhteistyössä, tulee olla myös valmiutta tarkastella veroja alaspäin.

 

Heikki Havukainen (sd.)

kunnanvaltuutettu

Lempäälä

Lue myös: Lempäälä nostaa veroja, mutta joutuu silti sopeuttamaan – tunteet kuumenivat valtuustossa

Lempäälän veronmaksajat istutettiin maksajan penkille

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?