Sairastamiselle pitää antaa mahdollisuus ajoissa

Syysflunssakausi kaataa väkeä petiin urakalla. Samaan aikaan kiertävät virustaudit, RS-virus, kausi-influenssa ja korona aiheuttavat usein vakavampia oireita kuin lievempi virusperäinen ylähengitystieinfektio, eli tuttavallisemmin syysflunssa. Virustauteihin ei ole lepoa ja lämpöä kummempia lääkkeitä, oireita voi hillitä kipulääkkeillä. Oireiden pitkittyessä tai niiden ollessa vakavia on syytä hakeutua terveydenhuoltoon.

Julkinen terveydenhuolto on kovilla sairauskierteen kourissa. Suuri osa työssäkäyvistä saa kaipaamansa avun työterveyshuollosta, mutta hyvinvointialueen palveluissa on ruuhkaa. Myös influenssa- ja koronavirusten rokotusten järjestämiselle aika on vaikea ja järjestelmä on ylikuormittumassa.

Hoitoa tarvitsevan ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa apua hakiessaan. Terveydenhuollon kuormittuminen on yhteiskunnan ongelma, yksilön on voitava hakea hoitoa sitä tarvitessaan. Hoitoon hakeutumista ei tule pitkittää, sillä kiertävien virusinfektioiden ikävä seuralainen ovat pitkäksi venyvät jälkitaudit.

Juuri vakavan jälkitautiriskin vuoksi flunssat ja virustaudit on syytä sairastaa rauhassa ja antaa toipumiselle aikaa. Tunnollinen suomalainen on huono jäämään pois töistä, mutta oikeaan aikaan sairastamaan jäänti todennäköisesti lyhentää tarvittavaa poissaoloaikaa. Riittävän levon antaminen taudin potemiselle on paitsi aivan kansantaloudellisesti, myös yksilön terveyden kannalta oikea ratkaisu. Työelämä, terveydenhuolto ja yksilö voittavat, kun asiat järjestellään aidosti terveys edellä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?