Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti kaavan valmisteluvaiheessa osallisilla tulee olla mahdollisuus vaikuttaa suunnittelun lähtökohtiin ja tavoitteisiin sekä arvioida mahdollisia vaihtoehtoja. Kuntalaisilla on oikeus olla aktiivisia toimijoita suunnittelutiedon rakentamisessa. Heidän osallistumisellaan ja arvioinneillaan tulee olla vaikutus kaavan tavoitteisiin ja sisältöön.
Näin ei ilmeisesti tässä prosessissa ollut tarkoitus olla. Kuntapäättäjät katsovat aiheelliseksi korostaa useaan kertaan kunnanvaltuuston toimivaltaa päättää kaavan sisällöstä ja sitä, ettei asukkaiden muistutuksilla tarvitse olla vaikutusta kaavan sisältöön. Kertomatta jää se, kenen mielipiteet ovat vaikuttaneet ja millä perusteella ne on valittu. Tästä esimerkkinä on keskeisen alueen poisjäänti kaavasta kaavan hyväksymisvaiheessa.
Kunnan näkemyksen mukaan riittävä asukkaiden kuuleminen tapahtui valmisteluvaiheessa viidessä tilaisuudessa. Tosin unohtui kertoa, että nämä olivat tunnin tilaisuuksia koronan sulkuaikana, ulkona talvipakkasessa ja enintään 10 hengen ryhminä.
Toivottavaa olisi, että uudet kuntapäättäjät arvioisivat kriittisesti prosessia. Se, että on toimittu voimassa olevan lain ja säädösten puitteissa, ei yksin tee siitä oikeudenmukaista tai kestävää.
Pahimmillaan tällaiset ihmisten oikeustajun vastaiset toimintatavat rapauttavat kuntalaisten luottamusta koko hallintojärjestelmään ja heikentävät paikkasuhdetta. Yksi vuorovaikutteisen suunnittelun ydintavoitteista on luottamuksen rakentaminen. Se tapahtuu konkreettisesti erilaisten vuorovaikutustilanteiden ja käytäntöjen kautta. Niihin liittyy se, miten osallistietoa tuotetaan, analysoidaan ja hyödynnetään sekä mikä osallisten ja osallistiedon asema on suunnittelun tietopohjassa ja konkreettisissa suunnitteluratkaisuissa sekä miten tämä vaikutus ilmaistaan ja tehdään näkyväksi osallisille.
Lainaan tähän, liittyen osallistuttamiseen, vaihtoehdoksi prof. Anssi Joutsiniemen sanoja: ” Olen henkilökohtaisesti vältellyt kaikenlaista osallistumista yksinkertaisesti siitä syystä, että oikeustajuni mukaan asukkailla on oltava oikeus asiantuntevaan julkisen hallinnon toimintaan ja hyvään elinympäristöön ilman, että heidän on sen puolesta taisteltava. Jos näin ei ole, eikä asiantuntija olekaan asiansa tuntija tai erehdymme jatkuvasti sekoittamaan erityisintressin ja yleisen edun, järjestelmä on perustavalla tavalla rikki.” (Yhdyskuntasuunnittelu 2024:2-3)
Pirkko Harsia
TkL, kuntavaaliehdokas (sd. sit)