Hiljaisia Hetkiä: Teologian opiskelija aarrejahdissa

Raamatun sisällöstä ja käännöksistä kaikilla tuntuu olevan mielipide, mutta harva on lukenut sitä kannesta kanteen. Aloittaessani teologian opinnot tärkein tavoitteeni oli oppia ymmärtämään Raamatun merkitystä ja Jumalan tahtoa paremmin. Kuitenkin huomasin usein lukevani tekstejä tulkiten niitä, kuten niitä on ympärilläni tulkittu. Eri käännöksiä lukiessani tunteeni halusivat sanella, mikä niistä milloinkin on paras.

1930-luvun käännöksellä yritettiin ennen kaikkea paikata Lutherin käännöksiin perustuvia suomennoksia. Lähtötekstin muoto korostui ja tekstistä haluttiin juhlavaa. Vuoden 1992 käännöksessä käytettiin parhaita saatavilla olevia alkukielisiä tekstejä. Tavoitteena oli helppolukuisuus ja vastaavat reaktiot kuin alkuperäisillä lukijoilla. UT2020 on pyrkinyt vielä helpompaan luettavuuteen. Kaikissa käännöksissä on vahvuutensa sekä virheensä ja epäjohdonmukaisuutensa. Alkutekstien kaikkia merkityksiä, tyylejä ja huumoria tuskin saadaan koskaan käännettyä. Raamatun tutkimus etenee, alkutekstit tarkentuvat ja kielten ja kulttuurien tuntemus kasvaa.  Käännöksiä onkin hyvä tarkastella säännöllisesti. Tärkeintähän pitäisi olla aidon ja alkuperäisen Jumalan sanan – katoamattoman taivaallisen aarteen – tavoittelu kaikin mahdollisin keinoin.

Mutta yhtä vaikeaa kuin rukoilla ”tapahtukoon sinun tahtosi” (Matt. 6:10) sitä koko sydämestä tarkoittaen tuntuu olevan toivoa, että oppisi ymmärtämään Jumalan sanan niin kuin Hän sen toivoo ymmärrettävän ja toimia sen mukaan. Ihminen on itsekäs ja yleensä tahtoo oman tahtonsa toteutuvan ja Raamatun tarkoittavan sitä, mitä hän tahtoisi sen tarkoittavan. Ikuisten taivaallisten aarteiden sijasta tavoittelemme katoavia ja petollisia maallisia rikkauksia – omaa mukavuutta, menestystä ja hyvinvointia. Kuinka monta kertaa olenkaan käräyttänyt itseni tavoittelemasta ennemmin hyvää arvosanaa kuin aidosti keskittymästä vaikkapa kolminaisuusopin kehityskiemuroiden ymmärtämiseen.

Jokaisen kannattaa lukea Raamattua itse ja tavoitella taivaallista aarretta sen johdattamana. Vaikka jokin yksityiskohta jäisi mietityttämään, tärkeimmät asiat – Jumalan rakkaus ja Jeesuksen uhri – korostuvat selkeästi. Lienee kuitenkin syytä varoittaa, että Raamatun lukeminen voi aiheuttaa vakavaa riippuvuutta, uskoa asioihin, joita kaikki eivät näe sekä poikkeuksellista iloa ja rauhaa.

 

Elina Kesola

Lue lisää

  1. Seurakunnalta
    17.11.2024. 10:00

    Tilaajille

  2. Seurakunnalta
    10.11.2024. 10:00

    Tilaajille

  3. Seurakunnalta
    27.10.2024. 09:00

    Tilaajille

  4. Kolumnit
    20.10.2024. 10:00

    Tilaajille

  5. Seurakunnalta
    06.10.2024. 09:01

    Tilaajille