Riks-raks, sanoivat putket katketessaan

Neljän tappion ja neljän peräkkäisen kotitappion putket ovat Lempäälän Kisan Mestis-sakin kohdalla historiaa. Vanhan sananlaskun mukaisesti ”alta tuskan ja vaivan” LeKi nousi 6 – 5 (3-4,2-1,1-0)-voittoon vierailija HCK:sta.
Kisan suurimmat sankarit olivat kahden maalin Olli Henriksson ja ehkäpä elämänsä pelin taistellut pakki Petteri Friman (1+2).
– Onneton alku, helppoja maaleja meni taas kerran omiin. Tästä noustiin ja saatiin tärkeä voitto, hieno homma, sanoi silmin nähden huojentunut LeKi-ruoska Jarkko Glad, joka otti itsekin toiminnallaan ison sulan hattuunsa joukkueen voitosta.
– Olihan kotijoukkueella huikeaa maalintekoa. Emme me montaa virhettä tehneet, mutta aina niistä kolahti, tuumaili puolestaan Keravalta tulevan HCK:n Mestiksessä tuore päävalmentajatuttavuus Mikael Kotkaniemi, joka viime kaudella hääri Ässien mestarijoukkueen valmennustiimissä.
Kisan kokoonpano oli melko lailla sama kuin kahta päivää aiemmin Vantaalla. Pieniä ketjurukkauksia oli tehty ja maalissa aloitti Jarno Laitinen.
Laitisen kaudessa on vahvoja mollisointuja. Vankoilla meriiteillä oleva molari on saanut startteja aika vähän ja HCK-ottelu alkoi peräti onnettomasti. Kaksi löysää maalia puoleentoista minuuttiin ja Kisan veräjälle luisteli Tomas Kral. Menivätkö osumat Laitisen piikkiin, on hankalaa sanoa, kun TV-hidastuksia ei ole nähnyt. Molemmissa osumissa edesauttajana oli kisalaispakiston vetelyys, varsinkin avausmaalissa nuori Ilves-apu Mikke Levo pelasi kuin Oriveden Fortunan C-junnupelissä, löysääkin löysemmin.
Avauserässä seuraavan osuman iski Kisa ja Petteri Friman, loistavan passin antoi Arttu Ilomäki. Friman on yksi pitkän linjan kisalaisia, jonka kohtalo on vuosien aikana ollut olla se ensimmäinen, joka tekee tilaa liigalainoille. Nyt tällä sesongilla tilaisuus tuli ensiksi keskiviikkona Vantaalla, jossa esitys oli vielä hiukan hapuileva, mutta nyt mies pelasi timantisti.
Erän seuraavat kaksi maalia iski HCK ylivoimalla. Kankeasti liikkunut LeKi joutui vajaalle ja äärisuppeasti puolustanut av-nelikko joutui antautumaan molemmilla kerroilla, kun HCK iski hienot maalit. Peli oli 1 – 4 ja LeKin harvalukuisessa fani-katsomossa aloitettiin suunnitella aikaista kotiin lähtöä.
Tapparan maaliahne A-junnu Otto Rauhala iski Kisalle toivoa vetämällä kauniin rannekudin ohi Mestksessä debytoineen HCK-molarin Joonas Inkilän ja erän loppusekunneilla Olli Henriksson teki saman tempun ja näin tilanne olikin äkkiä enää maalin ero.
Avauserä oli Kisalta huono, yksi huonoimmista ehkä ikinä Mestiksessä. Ero olisi voinut olla HCK:lle jopa luokkaa 1 – 6 tai jopa 1 – 8. Keravalaisilla oli kaksi tolppakutia ja useampi mylläkkä Kralin nokan alla. Lisäksi Inkilä oli keravalaismaalilla varsin epävarma, päästäen hanskansa puolelta esimerkiksi Rauhalan maalin.
Kuvaava hetki erässä oli, kun joukkueen kultakypärä Arttu Ilomäki laiskotteli omassa päässä ja hänen miehensä pääsi esteittä nousemaan Kisan maalin edustalle. Osumaa ei onneksi syntynyt ja vaihtopenkillä valmentaja Glad antoi tähdelleen todellista tukankuivausta huutamalla kurkku suorana. Ilmeisesti Ilomäkeä moinen palaute sen verran ketutti, että lopun ajan pelistä hän pelasi mainiosti.
Toinen erä alkoi taas huonosti ja tällä kertaa saa megalomaanisen miinuksen pakkipari Mikke Levo ja Aleksi Mäkelä sekä konkarisentteri Mika Niemi. HCK-pelaajat voittivat kaksinkamppailun kulmassa sata-nolla, kävelivät maalille esteittä ja hakkasivat niin kauan, että osumahan sieltä tuli. Gladin pokka petti lopulta velttoilleisiin ”pakkivahvistuksiin”, joista Mäkelä laitettiin vilttiin päätöserässä.
Toinen erä oli kaikesta huolimatta Kisan erä. Ilomäki passasi Toni Kallelan maalintekoon 2 – 1-hyökkäyksestä ja verkkohan siitä heilui. Kisan toi tasoihin taas upealla rannarilla Henriksson Aki Juuselan ja Mika Niemen esityöstä.
– Meillä on ollut aiemmissa peleissämme ongelmia maalinteon kanssa, nyt onneksi upposi. Puolustuspelaamista ja etenkin kaksinkamppailuita ja oman miehen vartiointia on petrattava paljon, painotti Glad.
Päätöserässä Kisa loi tukun huippupaikkoja, mutta epävarman Inkilän ohi ei lätkää saatu, ennenkuin sen teki kauden avausosumallaan Jarkko Pyymäki ajassa 45.49. Hyvän passin atoi Nestori Lähde ja tilanteen alusti sankari-Friman.
Kisa pelasi lopun varsin kypsästi, eikä ihan kauheita paikkoja omassa päässä vastustaja saanut. Ja ne, jotka sai, tshekki-veskari Kral torjui pakiston luulenkkien eli Frimanin, Mikko Heiskasen ja Otto Rädyn avustuksella.
– Iso kiitos Frimanille, Heiskaselle ja Mattilan Lassille. Loistava peli heiltä kaikilta, kiitti Glad aivan aiheesta mahtavaa soturitrioaan, jotka laittoivat itsensä likoon sataprosenttisesti joukkueensa puolesta.
Voitto helpotti lempääläisten oloa kovasti. Häntäkaksikko JyP Akatemia ja SaPKo jäivät lisää ja keskikastiin saatiin taas tuntuma.
Huomenna LeKi matkaa Vaasaan, Sportin lämmittämään pohjalaiseen lauantaisaunaan. Kaikki kertoimet ovat varmasti Sportin voiton puolella, mutta HCK-voiton tuoma energia voi poikia yllätyksen.
Paljon pulmia kuitenkin edelleen on. Yksi niistä on, kumpi aloittaa maalivahtina, ehkäpä Kral? Toinen on saada nuoret liigalainat pelaamaan joukkueen eteen sata lasissa, nyt sitä ei valitettavasti nähty, eikä nähty keskiviikkona Vantaallakaan.
On monesti todettu, että SM-liigasta ei tulla Mestikseen ajelemaan puolivaloilla ja olemaan kaukalon kingejä. HCK-peli oli siitä jälleen hyvä todiste. Mutta pelimies ottaa opikseen ja varmasti Vaasassa nähdään ihan kaikilta liiga-avauilta eli Ilomäeltä, Kallelalta, Rauhalalta, Virmavirralta, Mäkelältä ja Levolta parempia otteita.