Hauankaivajat

Lempäälästä vahva panos kansanmusiikin vuosikattauksessa

Tilaajille

Kansanmusiikki- ja kansatanssiväen vuotuisessa Folklandia-risteilyllä 11.–12. tammikuuta oli vahva lempääläläisedustus. Sen lisäksi, että Lempäälässä vaikuttava Koirasen perhe valitsi vuoden nuoren pelimannin, kaikkiaan 134 esiintyjäkokoonpanon joukossa oli kaiken kansanmusiikkiväen kuultavana peräti neljä bändiä Lempäälästä. Kanteletaitaja Outi Sanélla riitti kiirettä, sillä hän veti yhteensä kolmea eri omaa kokoonpanoa. Hänen edustamillaan Hauankaivajilla, Lempäälän Helkanuorilla ja Pirkan Kanteleella oli…

Kansanmusiikkia kaikilla mausteilla

Jos oli Folklandian tämänvuotinen teema tarjota kansanmusiikkia kaikilla mausteilla, kattoi helsinkiläinen Ritva Nero -niminen kokoonpano pöytään pippalon tujuimmat aromit, pippurit ja chilit. Tässä sottiisissa moshattiin. Rajussa mutta tanssittavassa soundissa on tuplabasarikansanmusiikkiheviä ja huimaa partyfolkmetallia ilman sähkökitaroita. Bändin kansanmusiikin juuret ovat rockissa ja metallissa instrumentteina Sanna Salosen sopraanosaksofoni, Petri Praudan suomalainen säkkipilli ja Emilia Lajusen avainviulu….

Väinämöinen löysi kanteleensa

Ensimmäisenä vastaan tulee kasa kantelekoteloita ja afrikkalaiset rummut. Huoneen hämyssä istuu kolme kanteleensoittajaa matalien pöytiensä ääressä. Jostain päin taloa kuuluu nopeatahtinen puhelinkeskustelu tuntemattomalla kielellä. Tämän kaiken keskellä seisoo nainen, jolla on punainen tukka ja punertava kuvioitu mekko. Nainen tunnetaan nimellä Outi Sané, ja tämä on hänen perheensä olohuone. Outi ja Ismaila Sané muuttivat Lempäälään vajaat 20 vuotta sitten….