lähiruoka

Hannan nimipäivillä tarjottiin paikallisia tuotteita

Hanna Salminen on luotsannut K-supermarkettia vuoden verran. Virstanpylvästä juhlittiin myymälässä mansikkakakulla ja paikallisilla tuotteilla. Samalla kilisteltiin kahvikupposilla Hannan nimipäivän kunniaksi. Lähikuntien yritykset esittelivät tuotteitaan Kuljun kartanossa juhlapäivänä. Salmisen mukaan paikallista ruokaa kysytään ja arvostetaan entistä enemmän. K-supermarket-ketju järjestää ympäri Suomen Paikallista sinulle -tapahtumia, joissa levitetään lähiruoan ja pientuottajien ilosanomaa. – Lähiruoan suosiminen on myös itselleni tärkeää. Omia suosikkejani…

Metsäpäivähoito alkaa Onkemäen koululla

Tilaajille

Onkemäen koulu täyttyy ensi syksynä jälleen lapsista. Varhaiskasvattaja Merja Koskela ja hoitopedagogi ja erityiskasvattaja Kimmo Koskela aloittavat elo-syyskuussa koululla perhepäivähoitajina. Päivähoito on steinerpedagogisesti suuntautunutta metsäpäivähoitoa. Lapset ulkoilevat päivittäin lähimetsissä ja heille tarjotaan kasvispainotteista lähi- ja luomuruokaa. Idea metsäpäivähoidon tarjoamisesta lähti Onkemäen koulun ystävät ry:lta. Yhdistys on ostanut Onkemäen koulun Vesilahden kunnalta ja vuokraa sen edelleen perhepäivähoitokäyttöön. Suunnitelmissa…

Pirkanmaan Osuuskauppa halpuuttaa paikallista

Asiakasomistajille aiemmin palautettu ylijäämä vähennetään 20:n pirkanmaalaisen elintarvikkeen hinnasta. Paikallinen halpuuttaminen aloitetaan keskiviikkona 11.5, ja sitä kokeillaan ainakin seuraavan parin vuoden ajan. Halpuutimme nääs -kampanja on jatkoa S-ryhmän viime vuonna alkaneelle hintojen alennukselle. Asiakasomistajille on maksettu ylijäämää vuosittain noin 3 miljoonaa euroa. Paikallisten tuotteiden hintoja lasketaan noin 1,5:llä miljoonalla eurolla ensimmäisen puolen vuoden aikana. Edullistuvien…

Lähellä tuotettu on kokin valinta

Keittiömestari Jani Salmela ja ravintoloitsija Arto Rastas kurkistelevat nenä pitkällä innokkaasti ravintola Villa Hakkarin henkilökunnan porrastasanteelta alas. Talon seinustan kasvimaalla yrtit ovat hyvässä kasvussa – ja todellista lähiruokaa. Kokit saavat piparjuurta, lipstikkaa, rakuunaa, saksankirveliä, minttua, meiramia, aaprottia, villiä punaketunleipää, monenmoista kukkaa ja vaikka omenapuun lehtiä savustamiseen ihan vain laskeutumalla muutaman porrasaskelman pihapiiriin. Lähiruoan käyttäminen on…

Lähiruuan aika on nyt

Ruuantuotannon eettisyyden, kuluttaja- ja tuottajahintojen ympärillä on kohistu viime aikoina paljon. Lähiruokaliike ratkaisee monia näistä ongelmista. Täällä Pirkanmaalla erilaisiin lähiruokarenkaisiin kuuluu jo tuhansia jäseniä. Renkaiden kautta kuluttajat pystyvät ostamaan ruokaa suoraan tuottajilta, kokonaan ilman välikäsiä. Näin kaupan katteisiin ja kuljetuksiin menevä osuus jakautuu korkeammaksi tuottajahinnaksi ja alhaisemmaksi kuluttajahinnaksi. Ruuan tuotantotapa on kuluttajalla tiedossa ja tuottaja…

Oskarin aitta tuo lähiruoan lähemmäs

Otetaan yksi sisko, joka muuttaa Amerikkaan. Lisätään toinen sisko, joka alkaa järjestellä kananmunanmyyntiä tuottajalta kuluttajalle. Kun hämmennetään soppaa vielä yhdellä eläinlääkärillä, niin saadaan alkusysäys Oskarin aitalle. Kiinnostus ja rakkaus lähiruokaan yhdistää  Elina Leiposta, Hanna Leiponen-Syyrakkia ja Sara Syyrakkia, loppukesästä avautuvan verkkokauppakeskus Oskarin aitan äitejä. Vesilahtelaisen Leiponen-Syyrakin perheen muutettua Yhdysvaltoihin heille tuli eteen ongelma. Hyvään ja puhtaaseen suomalaiseen ruokaan…

Vesilahden ruokakoulun teemoina maito ja lähiruoka

  Lapsille suunnattuja 4H- yhdistysten ruokakouluja järjestettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna ruotsinkielisellä rannikkoseudulla. Tänä vuonna toiminta laajeni suomenkieliselle alueelle, ja myös Vesilahden-Tottijärven 4H pisti pystyyn opetuskeittiön Narvan lavan keittiön tiloihin. Alakouluikäisiä kokkioppilaita ilmoittautui mukaan viisitoista kappaletta ja ohjaajina toimi neljä aikuista. Teemana ruokakoulussa olivat paikallisuus ja maito. Kunnianhimoisena tavoitteena oli saada lapsi tuntemaan suomalainen ruokaketju…

Eettinen ruoka on tullut jäädäkseen

Viimeisten kymmenen vuoden aikana luomu- ja lähiruokatarjonta on kasvanut huimaa vauhtia. Luontaistuotekauppojen määrä on moninkertaistunut, luomutuotteet valtaavat hyllytilaa ja lähiruoka vetää kuluttajia puoleensa yhä enemmän. Silti lähiruokabisnestä on ilmeisen vaikeata saada kannattavaksi. Esimerkiksi Tampereella toiminut lähiruokapuoti Lempi joutui alkuvuodesta lopettamaan toimintansa. (EDIT: Lempi avataankin uudelleen, kertoo Aamulehti) Myös Armas-lähiruokakauppa on ilmoittanut lakkauttavansa Tampereen-toimipisteitään. Muualtakin Suomesta…