Liisa Ceylan

Lempäälä yrittää ehkäistä ruokahävikkiä, mutta helppoa se ei ole – ”Ruokailijoiden käyttäytyminen vaihtelee päivittäin monesta eri syystä”

Tilaajille

Hävikkiruoka tarkoittaa roskiin päätynyttä syömäkelpoista ruokaa, jonka syntyminen olisi voitu ehkäistä paremmalla suunnittelulla, säilyttämisellä tai valmistuksella. Hävikkiä syntyy kaikissa ruokaketjun vaiheissa, mutta kotitalouksien osuus on muita vaiheita suurempi. Vuosittain Suomessa heitetään 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin. Henkilöä kohden tämä tarkoittaa 20– 25 kiloa/vuosi. Kysyimme Lempäälän ruokapalvelupäällikkö Liisa Ceylanilta, miten paljon hävikkiä kunnassa syntyy ja miten…

Kaikki maistavat kasviksia Lempäälän päiväkodeissa

Tilaajille

Lempäälän kunnan ruokapalvelun on järjestänyt varhaiskasvatusyksiköissä ruokakasvatusta teemalla ”Kaikki maistaa” sen jälkeen, kun Kuokkalankulman keittiöllä työskentelevä kokki Taina Keskinen heitti idean, että voisi muutaman kerran kuukaudessa käydä päiväkotiryhmissä esittelemässä lapsille erilaisia kasviksia kuvien ja pienien maistiaispalojen avulla. – Idean toteutukselle tuli tilaisuus, kun Taina joutui jäämään keväällä kuukaudeksi pois omasta työstään ja yhteistyössä lähdimme etsimään…

Kasvissyöjän elämä maistuu hyvältä

Kasvipohjainen ruokavalio kiinnostaa yhä useampaa suomalaista. Esimerkiksi Vegaaniliiton ja Oikeutta eläimille -järjestön vegaanihaaste kannustaa kokeilemaan vegaanista ruokavaliota kuukauden ajan. Myös Pirkanmaalla on tartuttu hanakasti kasvisruokainnostukseen. Pirkkalan K-citymarket kokosi yhteen hyllyyn vegaaniset vaihtoehdot, ja Tampereen keskustaan avautui vegaaninen päivittäistavarakauppa Vegekauppa. Vesilahtelainen Susanna Mäkelä ryhtyi vegaaniksi noin vuosi sitten. Aiemmin hän oli lakto-ovovegetaristi, eli hän söi maitotuotteita ja kananmunia….