ruoka

Grillaa kuin olisi vuosi 1318

Kirjautuneille

Kesäkeittiöissä ei arastella. Muulloin ei mieleen ehkä tulisi kypsentää vesimelonia uunissa, mutta kesällä kaikki on toisin. Viimeisimpiä kotigrillaajien innostuksen kohteita onkin ollut grillattu vesimeloni. Kevyesti grillissä kuumennettua melonia tarjotaan fetajuuston kera. Eikä vesimeloni ainoaksi grillin kanssa tuttavuutta tehneeksi hedelmäksi tai marjaksi jää. Hampurilaisen kanssa tarjottavaksi makeaksi lisukkeeksi on joku keksinyt grillata viinirypäleterttua. Tuorein trendi on…

Jauheliha pääroolissa kotitalousopetuksessa

Kirjautuneille

Olen seurannut lapseni kotitalousopetusta Lempäälän yläkoulussa hämmentyneenä. Tunneilla on tehty ruokaa lähes yksinomaan jauhelihasta. Siitä on tehty mm. keittoa, lihapullia, kahta erilaista piirakkaa, kahta erilaista kastiketta, lasagnea ja jauheliha-perunalaatikkoa. Vastaavasti kalasta ja kanasta on kummastakin tehty yksi ruoka ja kasvisruokana on valmistettu kasvissosekeittoa. Perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan kotitalousopetuksen tulee ”ohjata oppilasta kestävään elämäntapaan kiinnittämällä oppilaan huomiota…

Sirittääkö kohta teillä?

Kirjautuneille

Hyönteisleipää, sirkkamakkaraa, kuhnurisuklaata… Kun hyönteisten elintarvikekäyttö sallittiin syksyllä Suomessa, on markkinoille tullut nopeassa tahdissa hyönteisiä sisältäviä elintarvikkeita. Etulinjassa on toiminut muun muassa Fazer, joka toi markkinoille hollantilaista sirkkajauhoa sisältävän leivän. Sirkkaa on leivässä tuoteselosteen mukaan jauheena vain kolme prosenttia, mutta kuitenkin. Tuotetta testannut ystäväni kuvaili suutuntuman olevan rouhea, melkein kuin siemenleivässä, ja makukin ihan ok….

Syömme lapsia

Oletko koskaan tarkastellut ruokalautastasi sillä silmällä? Siis mitä oikeasti syön? Lautanenhan on melkein täynnä toisten eliöiden lapsia! Vähän taustaa: Minun sukuni ja geenini jatkuvat lapsissani Sampsassa, Hiskissä ja Roopessa ja heidän lapsissaan Sakarissa, Kiiassa, Pilvissä, Helmissä, Kosmossa ja Lyyrassa ja aikanaan sitten näiden lapsissa. Tasapuolisuuden nimissä on sanottava, että heissä jatkuu myös heidän äitinsä Merjan ja rakkaiden miniöideni suvut…

Uudenvuoden aattona napostellaan

Kirsti Uotin uudenvuoden herkkupöytä sisältää pieniä naposteltavia. Lempäälän Luontaiskylpylää pyörittävä Uoti kertoo, että jouluun panostetaan ja laitetaan kystä kyllä. Siksi uudenvuoden aattona napostellaan vain pientä suolaista ja makeaa. – Olemme joulunpyhät auki, kun vakioasiakkaita ja kyläläisiä käy meillä. Tuolloin kokoonnumme 4-5 kertaa päivässä pöytään, joten uutena vuonna harrastetaan lähinnä vain pikkusuolaisia ja -makeita, Uoti kertoo….

Kevät toi Yilmazin ja kebabin

Grillivaunun viereen on taas ilmaantunut kellertävä farmari-Golf, vaunun takaovi on raollaan ja sisältä kajastaa valo. Kevät on saapunut Vesilahden Kirkonkylään ja tuonut tullessaan kebabin. −Tammi-helmikuussa vaunua ei pidetty auki. Kun on kovia pakkasia, kaikki paikat jäätyvät, eikä täällä tarkene olla, selvittää tiskin taakse palannut kokki-myyjä Yilmaz Giray, 53. Kunnan tontilla seisova, auton perässä vedettävä grillivaunu…

Kattilassa muhivat musiikki ja improvisaatio

Muutamalla eurolla kasvissosekeittoannos, sämpylä ja musiikkielämys. Jälkiruoaksi vohveleita, mokkapaloja ja improvisaatioteatteria. Eipä kuulosta huonolta ollenkaan! Sääksjärven koululla on tarjolla 15. helmikuuta ravintoa niin vatsalaukulle kuin mielellekin. Koulun kahdeksasluokkalaiset pistävät valtakunnallisena Ravintolapäivänä pystyyn lounaskahvila Taidekattilan. Koulun ruokasalissa nähdään musiikki- ja improvisaatioesityksiä lounaan ja jälkiruokien ohessa. Niin murkina kuin taidekin on nuorten rakkaudella valmistamaa. Taidekattilan tiimi koostuu…

Kung po -kanaa, kiitos!

Miksei Lempäälästä saa kiinalaista ruokaa? Miksi Pirkanhovi on ainoa vaihtoehto, jos tekee mieli yöpalaa? Miksei Ideaparkissa ole sushi-ravintolaa? Tavallinen vastaus on tyrmäys: koska mikään näistä ei kannata täällä. Piste. Syynsäkin tyrmääjillä on. Kiinalaista sai vielä 2000-luvun puolivälin tienoilla OP-centerin ravintolasta. Ei toiminut. Paikallislehden naapurigrilli tarjoili hiukopalaa aamuyöhön. Hiljaista oli. Ideaparkissa halutaan tuttua ja turvallista. Ei…

Luksuslounas irrottaa arjesta

Mikä paikka? Vaihmalan Hovi Faktat Osoite: Vaihmalantie 144 Lounaan hinta: 9,50 euroa. Lounasta on tarjolla joka arkipäivä. Sunnuntailounas klo 12-15, hinta 19,50 euroa. Yleisvaikutelma Jo Vaihmalan Hovin idyllinen pihapiiri saa Pystykorvan hännän vispaamaan villisti. Pihassa laiduntavat lampaat herättelevät vanhan paimenkoiran vaistoja, mutta mahalaukun murina säästää määkijät paimennukselta. Viehättävä vaikutelma jatkuu sisään tassuttaessa: maalaishenkinen sisustus, elegantti henkilökunta…

Tykissä soppa hautuu ja muhii

Armeijan käytöstä poistetun ylijäämätavaran huutokaupoissa tunnelma kiihtyy aina, kun soppatykistä saa alkaa tehdä tarjouksia. Kaupan kohteet eivät lähde halvalla. Ei ihme, sillä ne ovat haluttua tavaraa. – Soppatykissä suuressa määrässä kypsytetty keitto, oli se sitten hernekeittoa tai vaikka liha-, kesä- tai lohisoppaa, maistuu usein muhevammalta kuin itse kotona tehty. Hyvänmaksuisuus johtuu pitkästä kypsytysajasta. Ainekset ehtivät…

Kun ruoasta tuli uskonto

Ruoka ei ole enää pitkään aikaan ollut pelkkää ravintoa. Lautasen sisältö herättää tätä nykyä intohimoja muuallakin kuin vatsanseudulla. Yksi karppaa, toinen paastoaa ja kolmas on vegaani. Luomutarjontaa on hyllymetreittäin. Monet vannovat lähiruoan nimeen. Eräs käy salilla ja ahtaa mahansa täyteen proteiinia, samalla kun toinen kirjaa päivittäisen kalorimääränsä excel-taulukkoon. Jokaisella ruokakiihkoilijalla tuntuu olevan vahva mielipide siitä,…