Lokakuussa valittu Vesilahden kunnanvaltuusto aloitti toimintansa. Valtuutetut intoutuivat keskustelemaan iltakoulun tarpeesta.

Vesilahden valtuusto järjestäytyi vaativaan valtuustokauteen

– Onko väliä, mihin täällä istuu, tiedustellaan Vesilahden yläasteen salissa, jossa on alkamassa uuden kunnanvaltuuston kokous.
Kokouksen avaa ja puhetta johtaa iältään vanhin valtuutettu, perussuomalaisten Mauri Ranta, kunnes uusi puheenjohtaja on selvillä. Silloin nuijaan tarttuu puheenjohtajaksi valittu Mervi Lumia (kok.).
Kunnanvaltuusto päätti maanantaisessa kokouksessa kunnanvaltuuston uudesta puheenjohtajasta ja kahdesta varapuheenjohtajasta. Samalla valtuusto valitsi kunnanhallituksen jäsenet varajäsenineen sekä nimesi kunnanhallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.
Lisäksi valtuusto valitsi jäsenet ja varajäsenet eri lautakuntiin.
Luottamushenkilövalinnat sujuivat pitkälti ennakkosuunnitelmien mukaan ja äänestyksittä. Innostuivat tuoreet valtuutetut kuitenkin keskustelemaan kunnanjohtaja Erkki Paloniemen antamasta tilannekatsauksesta, jossa käsiteltiin kuntarakenneuudistusta, seutuselvitystä ja sote-uudistusta.
Moni valtuutettu toivoi kunnanvaltuustolle järjestettävää iltakoulua, valtuustoseminaaria tai infotilaisuutta näiden asioiden tiimoilta, koska edessä on isoja päätöksiä.
– Voimme yrittää koota valtuutetuille tietopakettia, johon he voisivat tutustua omatoimisesti, ja jotain tilaisuuksia varmasti järjestetään. Esimerkiksi viime vuonna järjestetyt kaksi valtuustoseminaaria kuntarakennekuvion ja Savelanmetsänhelmen asemakaavan tiimoilta palvelivat asioiden valmistelua hyvin, pohti Paloniemi.
Uuden kunnanvaltuuston tulee antaa lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta 7. maaliskuuta mennessä. Sosiaali- ja terveyshuollon uudistuksesta tullaan niin ikään pyytämään lausuntoa valtuustolta. Ajankohtainen asia on myös Tampereen seudulla valmisteltava omaehtoinen seutuselvitys, jonka selvitysmieheksi valittu emeritus maaherra Rauno Saari tulee käymään Vesilahden valtuustossa kevään aikana.

 

Valtaa ja vastuuta. Mervi Lumia on Vesilahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja Ari Arvela kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Valtaa ja vastuuta. Mervi Lumia on Vesilahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja Ari Arvela kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Mervi Lumia kunnanvaltuuston johtoon

– Kunnan äiti ja isä, leukailevat Mervi Lumia ja Ari Arvela, uudet puheenjohtajat.

– Olemmeko me muut sitten opetuslapsia, Pertti Uusi-Erkkilä (kesk.) heittää, ja kolmikko nauraa makeasti.
Asetelmat kunnallispolitiikassa muuttuivat Vesilahdessa maanantaina, kun kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi valittiin Mervi Lumia (kok.). Valinta oli sikäli historiallinen, että Lumia on ensimmäinen Vesilahden valtuuston naispuheenjohtaja.
Lumian lisäksi valtuuston puheenjohtajistossa ovat ensimmäisenä varapuheenjohtajana Harri Penttilä (kesk.) ja toisena varapuheenjohtajana Ari Perämaa (ps.).
Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Ari Arvela (kesk.), joka hoiti kunnanhallituksen puheenjohtajuutta viime toimikaudellakin.
Lumia ja Arvela lähtevät uuteen kauteen luottavaisin mielin, vaikka kunnalla on edessä isoja asioita niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti.
– Kuntapolitiikka on tällä hetkellä sellaista epävarmuuden sietämistä. Emme tiedä, mitä päätöksiä tai vaatimuksia valtiovallalta tulee. Meidän täytyy vain olla ajan hermolla, että emme jää tuleen makaamaan. Minusta Tampereen ympäristökuntien yhteinen selvitysmies on loistava esimerkki sitä, kuinka asiat otetaan omiin käsiin ja lähdetään itse miettimään asioita, Mervi Lumia toteaa.
Kuntatalouskin on Lumian ja Arvelan yhteinen huolenaihe. Sen suunta on Vesilahdella alaspäin. Talouden tasapainottamisohjelma kysyy kykyä päätöksentekoon.
– On vaativaa sovittaa yhteen ihmisten tarpeita ja käytössä olevaa budjettia. Joudumme etsimään uusia tehokkaita toimintatapoja, Lumia pohtii.
– Meidän täytyy löytää toimiva ratkaisu, miten pystymme hoitamaan asiat niin, ettei se näy kuntapalvelujen heikkenemisenä. Vesilahti on paikkakunta, jonka eteen meidän kaikkien kannattaa ja täytyy tehdä työtä, Ari Arvela toteaa.
Kunnanhallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin Esko Halme (kok.). Hallitukseen varsinaisina jäseninä kuuluvat myös Anna Paavilainen (kesk.), Pertti Uusi-Erkkilä (kesk.), Leena Kurki (kok.), Eija Pennanen (sit.) ja Erkki Tarvainen (sdp.).

7Vesvalt

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?