Kokeilu: Lempäälän lukiossa opiskeltiin ahkerasti viime lauantaina, vaikka kenenkään ei tarvinnut poistua kotoaan

Paikalla ei ole väliä

Arttu Tenkilän läppärit kävivät kuumana etäopiskelupäivänä.

Arttu Tenkilän läppärit kävivät kuumana etäopiskelupäivänä.

Kaksi läppäriä valaisee pimeän makuuhuoneen. Näytöillä pyörii Adobe Connect -ohjelma. U-stream-videoyhteys on viritelty valmiiksi odottamaan rehtori Erkki Hytösen päivänavausta.

Englannin ja ranskan opettaja Arttu Tenkilä on töissä, vaikka on lauantaiaamu. Ja työpaikkana toimii oma koti.

Alkamassa on Lempäälän lukion järjestämä etäopiskelupäivä. Päivän sisältö on normaalin perjantain työjärjestyksen mukainen, mutta niin opiskelijat kuin opettajatkin tekevät työnsä siellä missä huvittaa – kunhan verkkoyhteys löytyy.

Etäopetus on käytännöllistä

Tenkilä pitää etäopetusmahdollisuutta positiivisena asiana.

– Kyllä voisin joskus normaalin tunninkin etänä pitää. Vaikka ei tämä tietenkään kokonaan perinteistä opetusta korvaa, hän sanoo.

– Esimerkiksi nyt minulla on viikossa kaksi työpäivää, joina pidän vain yhden oppitunnin. Voisin ihan yhtä hyvin hoitaa ne kotoa käsin.

Tenkilä asuu Pirkkalassa, joten yhden opetustunnin takia Lempäälään lähteminen ei aina tunnu kaikkein käytännöllisimmältä ratkaisulta.

– Tai jos vaikka lapsi sairastuu, voisin silti pitää tuntini, hän lisää.

Oppilaat palauttavat valmiit tehtävät Moodel-alustalle, josta opettajan on ne kätevä poimia itselleen.

Oppilaat palauttavat valmiit tehtävät Moodle-alustalle, josta opettajan on ne kätevä poimia itselleen.

Tehokasta ja monipuolista?

Rehtori Erkki Hytönen kertoo päivänavauksessaan, että etäopiskelua ei ole tässä mittakaavassa tiettävästi Suomessa toteutettu. Aikuislukioissa ja pienemmissä lukioissa se on jo hieman enemmän arkipäivää.

Sähköisyys ei kuitenkaan ole Lempäälän lukiossa itseisarvo. Hytönen painottaa, että tästä kaikesta pitää olla hyötyä.

– Opiskelun pitää olla joko tehokkaampa tai mielenkiintoisempaa. Mieluummin tietysti molempia.

Lempäälän lukiossa etäopiskelulle ei ole juuri esteitä, sillä koulun oppilaat ovat saaneet käyttöönsä kannettavat tietokoneet.

Etäopiskelupäivää suunniteltaessa lukio tarjosi mahdollisuutta suorittaa tehtävät myös koululla, jos jollain ei ole nettiyhteyttä. Yksikään ei ilmoittautunut.

Kirjoittamista ja puhumista

Pääsen itsekin osallistumaan päivän kulkuun. Tenkilä opastaa, kuinka pystyn katselemaan päivänavauksen oman tietokoneeni ruudulta ja kuinka pääsen mukaan seuraamaan oppilaiden keskustelua ja tehtävien tekoa.

Tenkilän työpäivään kuuluu kaksi tuntia englantia ja yksi ranskaa. Kuinka tunti sitten käytännössä toteutuu?

Oppilaat ja opettaja ovat yhteydesä toisiinsa Adobe Connect -ohjelmalla. Sillä opettaja pystyy esittäämään opiskelijoille erilaisia dokumentteja ja materiaaleja. Samaan aikaan on mahdollista käydä chat-keskustelua.

Oppitunnin alussa Tenkilä antaa ohjeet puhumalla tietokoneensa mikrofoniin. Jokainen Adobe Connectissa oleva oppilas kuulee ne omista kaiuttimistaan.

Tunnin aikana tehdään niin teksti- kuin ääniharjoituksiakin. Yhtenä tehtävänä on löytää suomenkielisille lauseille englanninkieliset vastineet oppikirjan kappaleesta ja palauttaa tehtävä word-tiedostona Moodle-alustalle. Moodle on yksinkertainen virtuaalinen oppimisympäristö, jota käytetään oppilaitoksissa ympäri maailman.

Toinen esimerkki etäopiskelupäivänä suoritetusta tehtävästä on ääntämisharjoitus. Oppilas lukee ennalta määrätyn tekstin, nauhoittaa sen netistä löytyvällä ilmaisella äänittämisohjelmalla ja lopuksi palauttaa tiedoston Moodleen, josta Tenkilä käy sen kuuntelemassa.

Päivän poissalot kontrolloidaan palautettujen tehtävien perusteella.

Ei suuria ongelmia

Tenkilä on päällisin puolin tyytyväinen siihen, miten ensimmäinen tunti sujui. Yhteyksissä oli hienoisia ongelmia ja muutamalta oppilaalta puuttui kirja, mutta muuten kaikki meni niin kuin pitikin. Yhteysongelmatkin saatiin nopeasti  korjattua IT-tuen toimesta.

– Näistä oppii, ja tulevaisuudessa osaamme varautua paremmin, Tenkilä sanoo.

– Eikä tässä sinänsä mitään uutta oppilaille ole. Samalla tavalla toimimme koulussa. Nyt vain kaikki eivät ole yhdessä tilassa.

Päällisin puolin kokemukset ensimmäisestä etäopiskelupäivästä olivat positiiviset.

Päällisin puolin kokemukset ensimmäisestä etäopiskelupäivästä olivat positiiviset. Kuvassa englannin ja ranskan lehtori Arttu Tenkilä kotonaan Pirkkalassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?