Puheenjohtaja Haavisto myös toiminnanjohtaja Hiisi-Golfissa

Hiisikenttä on tästä keväästä alkaen ollut Jaakko Haaviston työpaikka. Kuva: Erkki Koivisto
Hiisikenttä on tästä keväästä alkaen ollut Jaakko Haaviston työpaikka. Kuva: Erkki Koivisto

Vain muutama kilometri Lempäälän keskustasta ja perille saapujaa odottaa linnunlaulu ja luonnonrauha. Ei ihme, että golf on suosittu harrastus ja ajanviete. Kasvuun puhjennut viheriö kutsuu luokseen.

Myös lempääläläinen Jaakko Haavisto on kuullut nurmikenttien kutsun. Neljättä vuottaan urheiluseura Hiisi-Golf ry:n puheenjohtajana toimiva Haavisto on toiminut tästä keväästä alkaen myös golfseuran toiminnanjohtajana. Rakas harrastus työllistää aiemmin insinööritoimistoaan pyörittänyttä miestä nyt päätoimisesti ainakin vuoden ajan. Seuran ensi syksyn syyskokouksen asialistalla on sääntömuutos, joka määrittelee puheenjohtajan toimikauden kolmevuotiseksi. Miten seuran puheenjohtajan ja toiminnanjohtajan tehtävät sopivat yhteen?

– Töitä on, mies naurahtaa ja sanoo harkitsevansa vakavasti puheenjohtajuuden jatkoa tulevalle kolmivuotiskaudelle.

Hiisi-Golf on ja toimii
kunnan maalla

Kuuden reiän par-3 golfkenttä Hiisikenttä Vaihmalassa on seuran hallinnassa. Hiisikentällä lähinnä harjoitellaan ja pidetään pikkukisoja. Se soveltuu aloittelijoiden tasoituksen parantamiseen. Kunnan omistamalla maalla neliöt ovat hyvällä käytöllä. Siellä sijaitsee harjoituskentän lisäksi klubirakennus myymälöineen, kahvio ja toimistotilat. Pihapiirissä on lisäksi range eli harjoituslyöntialue palloautomaatteineen, harjoitusviheriö puttilyöntejä varten sekä lähipelialue.

Klubirakennuksen kunniataulussa on Hiisikentän hole in one -osujien nimet. Heitä on vuodesta 2004 15 kappaletta. Jaakko Haaviston hole in one -pallo on kunniataulun kolmas vuodelta 2006. Kuva: Erkki Koivisto
Klubirakennuksen kunniataulussa on Hiisikentän hole in one -osujien nimet. Heitä on vuodesta 2004 15 kappaletta. Jaakko Haaviston hole in one -pallo on kunniataulun kolmas vuodelta 2006. Kuva: Erkki Koivisto

Naapurissa sijaitsevan yksityisomistuksessa olevan kenttäyhtiön yhdeksänreikäisen, tasoituskelpoisen Farmi-kentän kanssa seuralla on yhteistyösopimus, jonka mukaan se saa käyttää Farmi-kenttää kotikenttänään ja hoitaa vastaavasti Farmi-kentän ajanvarauksen ja maksutoiminnan.

Hiisi-Golf työllistä kesäaikaan Haaviston lisäksi kolme henkilöä toimistossa ja saman verran kenttien hoidossa.

Vuonna 1996 perustettu Hiisi-Golf täyttää muutaman vuoden päästä 20 vuotta. Noin 940 jäsenen seuran kovana haasteena on saada tänä vuonna tuhannen jäsenen raja rikki. Noin kolmannes jäsenistöstä on naisia. Ikähaitari on laaja; alle 21-vuotiaita junioreja on noin 150.

– Olemme profiloituneet aloittelevien golffareiden ensimmäisenä seurana, joka vetää ihmisiä sisään uuden harrastuksen pariin. Koska olemme rekisteröity yhdistys, meille on helppo ja edullista tulla. Junioreille ei ole edes liittymismaksua.

Pelatakseen golfia Hiisi-Golf ry:n jäsenenä ei edellytä tuhansien tai kymmenien tuhansien eurojen golfkenttäosakkeen omistamista.

– Mukaan tulijalla ei tarvitse olla myöskään aikaisempaa kokemusta tai green cardia suoritettuna. Järjestämme säännöllisesti peruskursseja aloittelijoille. Kuka vain voi tulla kokeilemaan aukioloaikojen puitteissa. Jos hyvin käy. voi saada ohjauksenkin, Haavisto sanoo.

Vappuna aukesivat
ovet alueelle

Hiisikenttä on tästä keväästä alkaen ollut Jaakko Haaviston työpaikka. Kuva: Erkki Koivisto
Hiisikenttä on tästä keväästä alkaen ollut Jaakko Haaviston työpaikka. Kuva: Erkki Koivisto

Valtaosa Hiisi-Golf golffareista harrastaa golfia eikä niinkään treenaa lajia kilpailuja varten Menestystäkin on kuitenkin tullut. Hiisi-Golf oli viime vuonna toinen aloittelevien juniorigolffareitten Pirkanmaan tourissa ja voitti kisan kolme vuotta sitten. Seuran kilpailevat juniorit osallistuvat Golfliiton alaisiin tsemppi-, alue- ja Finnair-juniortoureihin.

Osa varttuneemmista golffareista kiertää aktiivisesti alueellisia 35 vuotta seniorikilpaluja, Mid-touria ja seniortouria. Hiisi-Golf järjestää Farmi-kentällä vuosittain seuran ja Lempäälän kunnan mestaruuskilpailut henkilökohtaisina.

– Heinäkuussa järjestetään perinteinen Hiisi-open. Myös scramble-systeemillä järjestettävät parikilpailut ovat olleet suosittuja.

Hiisi-Golfin on alan harrastajien lisäksi löytäneet työkykyä ylläpitävän liikuntaharrastuksen tyky-ryhmät ja erilaiset kaveriporukat, kuten polttariseurueet.

– Järjestämme heille ohjattua harjoittelua, kierroksen kentällä ja kahvittelut tai vastaavaa.

Uutta seuran tämän vuoden toiminnassa on kummitoiminta. Tarkoituksena on saada seurassa jo toimivia kokeneempia jäseniä opastajiksi vasta-alkajille.

Hiisi-Golfin klubi aukesi vappuna ja harjoitusalueet viikkoa aiemmin, Haaviston mukaan paljon tavanomaista myöhempänä ajankohtana. Toimilupaehtojen mukaan golfkausi olisi mahdollista aloittaa jo ensimmäinen päivä huhtikuuta.

– Avaamme harjoituslyöntialueen silloin, kun palloja alkaa pystyä koneellisesti keräämään.

Jaakko Haaviston mukaan Hiisi-Golf pyrkii tekemään kaikkensa, että golf pääsisi eroon siihen varsinkin aiemmin liitetystä leimasta elitistisenä harrastuksena. Jäsenet maksavat yhdistyksen jäsenyydestä pientä vuosittaista jäsenmaksua. Harrastuksen alkuun pääsee jo parin sadan euron aloittelijan pakkauksella.

– Golfista saa itselleen myös kalliin harrastuksen, mutta niin on asianlaita monessa muussakin lajissa, sanoo Haavisto esitellen klubirakennuksen golfmyymälän drivermailaa, jolla on hintaa yli 400 euroa. Klubilla toimii myös golftavaran kirpputori, jossa harrastajat ostavat, myyvät ja vaihtavat käytettyjä varusteita. Aloittelijoille myös vuokrataan klubilta varusteita, jotka kuuluvat aloituskurssin hintaan.