Kesäpelejä Kuljun tutkatalolla

Simo Pajari (vas.), Juuso Torvinen ja Timo Lehtonen avasivat Tutkatalon frisbeegolfkautensa aurinkoisissa tunnelmissa. Kuva: Tuomas Koivisto.
Simo Pajari (vas.), Juuso Torvinen ja Timo Lehtonen avasivat Tutkatalon frisbeegolfkautensa aurinkoisissa tunnelmissa. Kuva: Tuomas Koivisto.

Kuljussa Ruotasjärven rannassa Kuljun kyläyhdistyksen talkootyöllä kunnostamalla tutkatalon alueella on verrattain kelvolliset mahdollisuudet harrastaa kesäisiä aktiviteetteja. Tutkatalon alueelle on tarkoitus rakentaa veneiden laskupaikka, venepaikat, uimaranta, jalkapallokenttä, leikkialue lapsille ja grillauspaikka. Nyt valmiina on rantalentopallokenttä ja kuusiväyläinen frisbeegolfrata.

Frisbeegolf on nimensä mukaisesti golfia frisbeellä. Lajin perusperiaate on sama kuin perinteisessä golfissa. Frisbeegolfradan suorittamiseen käytetään mailan ja pallon sijaan erilaisia frisbee- eli liitokiekkoja ja reiän sijaan kohteena on metallinen maalikori.

– Tutkatalon frisbeegolfrata sopii aloittelijalle. Se on näppärän kokoinen kierros. Sopivan haastava, mutta väylät voisivat olla pitempiä, kohta vuoden taksia Lempäälässä ajanut Simo Pajari arvioi.

Frisbeegolfissa tavoitteena on suorittaa frisbeegolfrata alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Frisbeegolfissa väylien pituudet vaihtelevat 50 metristä aina yli 250 metriin. Tutkatalon väylät ovat yhtä lukuun ottamatta alle satametrisiä. Golfista tutut par-tulokset vaihtelevat väylän pituuden mukaan par 2:n ja par 5:n välillä. Tutkatalolla kaikki ovat par 3 väyliä.

– Tämä on mukavaa ja helppoa ajanvietettä, jota voi koko perheen voimin harrastaa. Mikäs sen parempaa kun tutkatalolla järven rannalla hyvällä säällä viettää aikaa. Lakki ja juomaa mukaan, innostuu Lempäälän Kisassa ultimatea pelaava Timo Lehtonen.

Frisbeegolf on yksilölaji, mutta sitä pelataan yleensä muutaman hengen ryhmissä. Aloitusheitto suoritetaan sille merkityltä alueelta, jota kutsutaan nimellä tee. Seuraava heitto lähtee siitä kohdasta, johon edellinen heitto on pysähtynyt. Kullakin väylällä käytetyt heitot sekä rangaistusheitot lasketaan yhteen. Lopputulos on kaikkien reikien tulosten summa. Pienimmän tuloksen saanut pelaaja on voittaja.

– Pientä kisailua tässä kavereiden kanssa käydään. Kyllä heitot aina lasketaan, mutta tarkoituksena on oman tuloksen parantaminen, pohtii muutaman kesän omaksi ilokseen golfannut Juuso Torvinen.

– Parhaat onnistumisen tunteet saa hyvistä aloitusheitoista ja pitkistä puteista. Putatessa käytetään erilaista kiekkoa kun vaikka lähestymisheitoissa. Tilanteeseen sopivin kiekko valitaan samalla tavoin kuin tavallisessakin golfissa valitaan maila. Frisbeegolfissa putatessa tuuli on otettava tarkasti huomioon, niin ikään LeKi:n ultimaten kautta frisbeegolfin löytänyt Pajari kertoo.

– On hieno, että Lempäälään saatiin rata. Toivottavasti sitä pidetään kunnossa ja panostetaan tosissaan viihtyvyyteen. Tampereella on kolme rataa, jotka sopivat kilpailullisempaan pelaamiseen, Lehtonen päättää.

Tutkatalon frisbeegolfrata. Toukokuussa maa kentällä on vielä hyvin kostea, mutta muutoin hyvässä pelikunnossa.
Tutkatalon frisbeegolfrata. Toukokuussa maa kentällä on vielä hyvin kostea, mutta muutoin hyvässä pelikunnossa.