Pirkan opiston rehtori aloitti työssään

Pirkan opiston uusi rehtori Matti Korolainen haluaa tulevan kesän ja syksyn aikana tutustua jokaisen jäsenkunnan toimipisteisiin ja tiloihin sekä käydä keskustelua kuntalaisten kanssa vasta perustetun Pirkan opiston kehittämistarpeista. Korolainen tutustui kesäkuussa Lempäälän toimipisteen tiloihin suunnittelijaopettaja Raili Reinin johdolla.

Pirkan opiston uusi rehtori Matti Korolainen haluaa tulevan kesän ja syksyn aikana tutustua jokaisen jäsenkunnan toimipisteisiin ja tiloihin sekä käydä keskustelua kuntalaisten kanssa vasta perustetun Pirkan opiston kehittämistarpeista. Korolainen tutustui kesäkuussa Lempäälän toimipisteen tiloihin suunnittelijaopettaja Raili Reinin johdolla.

Ihan se on mukava mies, Pirkan opiston tuore rehtori Matti Korolainen.

Kymenlaaksossa syntynyt mies puhuu rauhallisesti ja selkeästi, innostuu itselleen tärkeistä asioista, kuten kulttuurista ja kissoista, ei puhu päälle ja kuuntelee tarkkaavaisesti, mitä Lempäälä-opiston entisellä rehtorilla, nykyisellä opiston suunnitteluopettajalla Raili Reinillä on asioista sanottavanaan.

Korolaisesta syntyy kuva, että hän on enemmän sillanrakentaja ja joukkuepelaaja kuin norsunluutornissa istuva hallintoon keskittyvä virkamies.

– Haluan ehdottomasti olla mukana muun muassa opiston opetuksen suunnittelutyössä, tiedottamisessa ja markkinoinnissa. Sillä tavalla minulla säilyy tuntuma siihen, mitä opistossa käytännön tasolla tapahtuu, Korolainen sanoo.

On onni, että Korolaisella on takanaan pitkä ja monipuolinen työura, jonka aikana hän on tottunut toimimaan niin kuntalaisten kuin virkamiestenkin kanssa ja luomaan verkostoja moniin suuntiin. Kokemusta ja kärsivällisyyttä tarvitaan, kun kolme keskenään täysin erilaista kansalaisopistoa yhdistyy ja lähtee etsimään yhteisiä toimintatapoja ja pelisääntöjä.

– Tämä on äärimmäisen tärkeää aikaa, kun yhteistä toimintakulttuuria rakennetaan, Korolainen miettii.

– On myös välttämätöntä, että kuntalaiset ovat työssä aktiivisesti mukana kertomassa omia ajatuksiaan ja mielipiteitään, hän korostaa.

– Järjestämmekin syksyllä asiasta eri toimipisteissä kaikille avoimia keskustelutilaisuuksia.

Korolainen on tietoinen siitä, että monelle Lempäälä-opiston yhdistyminen Pirkkalan ja Nokian opistojen kanssa tuli järkytyksenä. Vaikka keskustelu ja kritiikki ovat kesän mittaan hiukan laantuneet, on monilla ennakkoluuloja siitä, miten Pirkan opisto käytännössä saadaan toimimaan

– Tässä asiassa toivoisin kuntalaisilta malttia. Menee varmaankin ainakin pari vuotta, että kaikki alkaa pyöriä jouhevasti ja sulavasti, Korolainen toteaa.

Paikallisuutta arvostetaan

Yhdessä Reinin kanssa Korolainen vakuuttaa, että paikallisuus ja joustavuus ovat myös jättiläismäisessä Pirkan opistossa tärkeitä, vaalittavia asioita.

– Entisten opistojen rehtorit jatkavat uudessa opistossa muun muassa suunnittelutehtävissä. Aion ilman muuta hyödyntää heidän paikallistuntemustaan ja kokemustaan, kun Pirkan opistoa kehitetään ja viedään eteenpäin, Korolainen lupaa. -Paikallisuus ei tule häviämään millään tavalla.

Tavallisia kursseja ei myöskään heitellä kunnasta toiseen mielivaltaisesti. Vesilahtelaisten ei siis jatkossakaan tarvitse lähteä jumppaamaan Nokialle tai päinvastoin. Erilaisia paikalliskulttuuria ja -yhteisöllisyyttä tukevia kursseja järjestetään tulevaisuudessa jopa enemmän kuin aikaisemmin

– Raili Reini toimii tässä ikään kuin Lempäälän ja Vesilahden kuntien ”edunvalvojana”, Korolainen sanoo.

– Lisäksi jokaisesta opiston jäsenkunnasta on Nokian kasvatus- ja opetuslautakunnassa edustus paikalla silloin, kun opiston asioita on esityslistalla.

Opistojen yhdistymisen myötä monet kurssimaksut nousivat Lempäälän ja Vesilahden alueilla, kun hintoja yhdenmukaistettiin. Myös työttömien oikeus osallistua maksutta yhdelle opiston kurssille lukukauden aikana jäi pois. Monet ovatkin kyselleet sen perään, mitä hyötyä kuntalaisille yhdistymisestä lopulta on.

Reini toteaa, että Lempäälä-opiston pyörittäminen alkoi viime vuosina käydä muutaman työntekijän voimin mahdottomaksi.

– Tehtäviä tuli koko ajan lisää ja monia asioita ei enää pystytty käytännössä toteuttamaan niin kuin ne olisi pitänyt toteuttaa. Yhdistymisen myötä resurssit ovat aivan toisenlaiset. Yksi henkilö huolehtii palkanmaksuista, toinen opettajien työsuhdeasioista ja niin edelleen, Reini valottaa.

Erityisen tyytyväisiä sekä Reini että Korolainen ovat siitä, että nyt myös opistojen kehittämiseen ja opetuksen suunnittelutyöhön on aidosti resursseja ja aikaa. Pirkkalasta saatiin vahvistusta erityisesti visuaalisten taiteiden opetuksen suunnitteluun.

Yhteistyön tekemisen myötä resursseja syövä keskinäinen kilpailu opiskelijoista jää pois. Kurssitarjonta kasvaa ja valinnanmahdollisuus lisääntyy.

– Mahdollisuudet järjestää erikoiskursseja lisääntyvät. Eikä näiden kurssien tietenkään aina tarvitse olla Nokialla, Korolainen pohtii. -Aivan yhtä hyvin joku hieno erilliskurssi voidaan järjestää Lempäälässä tai Vesilahdessa niin, että nokialaiset kulkevat sinne.

Korolainen sanoo rehtorina huolehtivansa erityisesti siitä, etteivät reuna-alueiden toimipisteet kärsi uudistuksen myötä. Toisin sanoen resursseja pitää ohjata tasapuolisesti kaikkiin jäsenkuntiin, ei vain sinne, missä opiston hallinto toimii.

– Tässä asiassa meidän pitää olla jatkuvasti hereillä.

Matti Korolainen

Syntynyt: Kouvolassa vuonna 1955

Nykyinen kotikunta: Orivesi

Koulutus: Matkailumarkkinoinnin, mainosalan ja nuorisotyön opistotutkinnot, kasvatustieteiden maisteri

Työura: Toiminut muun muassa sivistystoimenjohtaja-rehtorina Elimäellä, rehtorina Ylöjärvellä ja Hyvinkäällä, apulaisrehtorina Kouvolassa, kulttuuri- ja koulutussihteerinä Orivedellä ja Hämeen Härkätie-matkailuprojektien vetäjänä Hämeenlinna-Turku -alueella

Perhe: Vaimo ja kaksi jo omillaan elelevää aikuista poikaa

Lisäksi perheeseen kuuluu myös Otto-niminen kodittomaksi jäänyt kissa, jota uhkasi pilven reunalle siirtyminen, jos kotia ei olisi löytynyt.

Harrastukset: Luonto, matkailu, elokuvat, historia ja kulttuuri, liikunta

Motto: Aina on aikaa hyvälle keskustelulle

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?