”Vesilahti liitetään Lempäälään viiden vuoden kuluessa”

Yhteiskuntamme on tienhaarassa. Moni merkittävä asia vaatii ratkaisua. Mitä pikemmin ne ratkaistaan, sitä vähemmillä vaurioilla selvitään.

Suomessa käydään tällä hetkellä kolmen harhan viivytystaistelua. Kuvitellaan, että ihmiset haluavat asua pienillä paikkakunnilla. Ajatellaan, että syrjäseutujen palveluja voidaan ylläpitää nykyisellä tasolla. Uskotaan, että pienet kunnat pystyvät pysymään itsenäisinä.

Jo vuosikymmeniä on tapahtunut muuttoliikettä syrjäalueilta taajamiin ja ennen kaikkea nykyisiin viiteen kasvukeskukseen. Tämä on havaittu hyvin täällä Lempäälässäkin. Osin asiaa on ohjannut julkisen vallan toimet, osittain työnsaannin probleemat. Mutta suurin syy on se, että kansalaiset haluavat asua siellä, missä on paljon ihmisiä, paljon palveluita, actionia. Valitettavasti ihan oikeasti maalla asuvien, sinne haluavien joukko on vähemmistöjoukko.

Yhteiskunnan velan kasvu on nyt liian suuri. Laskennallisesti 28 vuoden kuluttua olemme reilusti ohittaneet Kreikan nykyisen tason. On ilmiselvää, että ei edes pelkkä ”juustohöylä” riitä. Pitää valita, mitä palveluja haluamme ylläpitää verovaroin. Kasvu toivottavasti tuo lievennystä tähän asiaan, mutta pelkästään sen varaan on harhaista uskoa.

Vesilahti tullaan arvioni mukaan liittämään pakolla Lempäälään viiden vuoden kuluessa. Nykyiset lait ovat sellaiset. Lempäälä ei siitä liitoksesta hyödy, päinvastoin.

Eurooppalainen kaupunki eli seutukaupunki on vain välivaihe. Siinä harhassa kuvitellaan toimivan autonomisten kuntien. Kuitenkin merkittävät päätökset tekee keskuskaupunki. Rahavarojen jako on se vallan väline, joka viimeistään aiheuttaa eripuran alueiden välille. Näen tämän eurooppalaisen kaupungin olevan välivaiheen siirryttäessä suuren yhteen kuntaan.

Voisimmeko ohittaa nuo kaikki harhaiset vaiheet? Kyllä voimme. Nyt tarvitaan uskallusta, nyt rohkeus palkitaan. Hyväksytään ihmisten vapaa tahto asua siellä missä kukin haluaakin. Keskitetään resursseja kuitenkin sinne, missä ihmiset ovat. Uudistetaan palvelufilosofia. Myönnetään tosiasiat.

Luodaan uusi Pirkanmaan kaupunki, jossa turvataan alueellinen demokratia ja tasapuolisuus, jossa otetaan käyttöön hyviä hallintotapoja ja poistetaan huonoja menetelmiä, jossa tehokkuus ja palvelut kulkevat käsi kädessä ja voivat hyvin.

Heska Korhonen
kunnanvaltuutettu (kok.)
Lempäälä