”Lentopallo kaipaa lisää osaavia valmentajia”

Reijo Härikkä on toiminut jo yli 30 vuotta lentopallovalmentajana.
Reijo Härikkä on toiminut jo yli 30 vuotta lentopallovalmentajana.

Reijo Härikkä on ollut omaksumilleen asioille aina äärimmäisen uskollinen mies. ”Reppu” Härikälle Kulju, lentopallo ja Lempäälän Jyry ovat olleet aina isoja asioita elämässä.

– Nyt on asuinpaikan suhteen käynnissä pieni syrjähyppy, kun asustelen Sääksjärvellä, naurahtaa iki-kuljulainen sääntöä vahvistavan poikkeavuuden.

Kirvesmiehen työstä leipänsä koko aikuisikänsä ajan tienannut Härikkä syntyi 50 vuotta plus viikko sitten Kuljun Karhumäessä neljän veljeksen sekä isän ja äidin muodostamaan työläisperheeseen. 1970-luvulla urheilu kaikissa muodoissaan oli nuorten ykkösajanvietettä ja urheilurientoihin energinen ja liikunnallinen Härikkäkin lähti mukaan pienestä pitäen.

– Serkkuani Nyströmin Joukoa pidän ykkösinnoittajanani. Ulkona pelasimme Haparaisten Nuorisoseurantalon takana lentistä ja talvisin sisällä olivat omat pelit. 12-vuotiaana liityin Joukon kannustamana Jyryn lentiksen D-poikiin.

Lentopallon ohella yleisurheilusta tuli Härikän toinen lempilaji. Tie ensimmäisiin kisoihin on värikäs tarina.

– Lentsikassa meitä valmensivat Tuulialassa asuneet, nyt jo edesmenneet, Louhekallion Veikkoja Teräsen Jussi. Menimme kerran Tuulialaan ja Veikko käski meidän heitellä kiviä Herralankoskeen ja kun heitin kymmenen metriä muita pidemmälle, kiinnitti se Veikon huomion.

– Seuraavana aamuna kotipihalle tuli Izuzu-merkkinen auto, josta Veikko nousi ja totesi, että nyt mennään Kuljun kentälle testaamaan, kuinka keihäs lentää. Pari heittoa heitettyäni, Veikko sanoi, että illalla on sitten Mäntässä kilpailut. Mäntästä palasin palkintolusikka kourassa, tarinoi Härikkä värikkääseen tapaansa.

Lentopallo oli ja on edelleen Härikälle ykköslaji. Omalla peliuralla ura urkeni aina ykkössarjaan saakka, kun Jyry piipahti siellä 1980-luvun lopussa.

– Parhaimmillani olin pelaajana kakkossarjassa, jolla tasolla pelailin karkeasti kymmenisen vuotta.

Ykkösjutuksi tuli kuitenkin lentopallossa valmentaminen, joka alkoi jo ennen armeijaikää.

– Yli 30 vuotta olen ollut jonkun joukkueen puikoissa, Härikkä laskee.

Saavutuksista parhaimpaan päähän hän laskee B-tytöistä tulleen SM-pronssin sekä Power cupissa saavutetun D-poikien viidennen sijan ja samalta kaudelta napatun aluemestaruuden. ”Repun” koulimista yksilöistä peräti viisi on noussut pääsarjatasolle asti ja kolme on sovittanut ylleen maajoukkueasuakin eli Anssi Vesanen, Tommi Roininen ja Matti Ollikainen ovat pelanneet tukun maaotteluita sekä liigamiehiä ovat heidän lisäkseen ollut Ossi Vesanen ja nykyään Joensuussa pelaava Markus Kaurto.

Lentopallon nykytilanteessa Härikkää harmittaa poikaharrastajien vähyys.

– Esimerkiksi Power cupissa näkee, että suhde on 30 /70 tyttöjen eduksi, ja tyttöjen määrä vain kasvaa.

Mitä Härkkä löytää lääkkeeksi poikalentopallon uuteen nousuun?

– Lentopallo on vaikea laji ja valmentajalla pitäisi olla mieluusti omaa lajitaustaa. Lisää osaavia valmentajia tarvitaan.

– Kärjistetään niin, että moni satsaa ikämieslentopalloon tosissaan. Jos saman energian käyttäisi junioreiden valmentamiseen, niin laji voisi paremmin.

– Tärkeää on kuitenkin huomioida, että lentopallo on harrastajalle todella halpa laji. Mukaan voi lähteä vanhempanakin, ei tarvitse aloittaa 5 – 6-vuotiaana, kuten vaikka jääkiekossa.

Härikkä valmentaa nyt Jyryn F-poikia ja myös Jyryn miesjoukkuetta, joka lähti tälle kaudelle mukaan Tampereen puulaakisarjaan.

– Pääintressini on opettaa pikkupojille lajin saloja.

Vieläkö 60-vuotais Reijo Härikkä heiluu lentopallosalilla vuonna 2023?

– Niin, nykyiset F-pojat ovat silloin 18-vuotiaita eli vasta astumassa pelimiesten saappaisiin eli mikä ettei, nauraa Härikkä, jonka merkkipäivä oli 27.marraskuuta ja juhlat juhlittiin hiljaisesti perhepiirissä yhdessä puoliso-Sadun sekä kaksoistyttöjen Hennan ja Hennin kanssa.